Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Interpols ordförande Meng Hongwei. Arkivbild.

Interpolchefen anmäld försvunnen vid Kinaresa

Interpols ordförande Meng Hongwei har anmälts försvunnen i samband med en resa till hemlandet Kina, enligt franska polisuppgifter. Den internationella polisorganisationen är dock förtegen om uppgifterna.

Meng Hongwei lämnade franska Lyon, där Interpol har sitt högkvarter, den 29 september. Hans fru kontaktade fransk polis när han inte hörde av sig och hon inte kunde få kontakt med honom, rapporterar AFP och Reuters med hänvisning till polisiära källor.

Interpolchefen, som är kinesisk medborgare och dessutom biträdande minister för offentlig säkerhet i Kina, är föremål för en brottsutredning i hemlandet, rapporterar den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post. Han "fördes bort" för förhör "så fort han landade i Kina", enligt tidningens källa. Det är okänt vad han misstänks för.

Interpol säger i ett uttalande att man känner till medieuppgifterna.

"Det här är en fråga för berörda myndigheter i både Frankrike och Kina", säger organisationen.

"Interpols generalsekretariats högkvarter kommer inte att ge ytterligare kommentarer."

Meng utsågs till Interpols ordförande 2016. Han har dessförinnan haft på flera tunga poster inom den kinesiska regimen. Enligt South China Morning Post förlorade han dock sin plats i det enväldiga kommunistpartiets partikommitté i april i år.

När han tillträdde som Interpolordförande kritiserades valet av människorättsgrupper som misstänkte att Kina genom Meng skulle söka upp politiskt oliktänkande kineser utomlands.