EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tar emot EU-parlamentsledamoten Diane Dodds och partiledaren Arlene Foster, båda från nordirländska unionistpartiet DUP.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tar emot EU-parlamentsledamoten Diane Dodds och partiledaren Arlene Foster, båda från nordirländska unionistpartiet DUP.

Intensiv jakt på lösning kring brexit

Nej, säger minst ett 40-tal av de egna parlamentsledamöterna till Theresa Mays mjukare brexitplaner. Nej, säger också unionisterna på Nordirland, om eventuella gränshinder mot resten av Storbritannien. Lösningar sökes med ljus och lykta inför nästa veckas toppmöte i Bryssel.

ANNONS
|

Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistpartiet DUP, var tydlig när hon hälsade på hos EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, i Bryssel på tisdagen.

- Vi kan inte stödja några arrangemang som skapar antingen tull- eller regleringsgränser inom Storbritanniens inre marknad, sade Foster enligt Reuters.

Barnier hälsade för sin del att samtalen går vidare. EU försöker övertyga om harmlösheten i den "nödlösning" som byggts in för att hålla kvar Nordirland inom EU:s ekonomiska regelverk, om ingen annan uppgörelse kan nås.

ANNONS

"Arbetar hårt för att förklara och avdramatisera nödlösningen", skriver Barnier på twitter efter mötet med Foster.

Internt motstånd

Premiärminister Theresa May behöver stöd från DUP för att få igenom sina brexitplaner i det brittiska parlamentet. Samtidigt varnas hon även internt för motståndet inom det egna Konservativa partiet. Motståndet är fortsatt starkt mot en "mjuk" brexit, i enlighet med Mays så kallade Chequers-plan från i somras.

- Jag uppskattar det till att minst 40 kollegor inte kommer att acceptera en "halvt innanför, halvt utanför"-uppgörelse, eller en nödlösning där vi hålls kvar i den inre marknaden och tullunionen, säger parlamentsledamoten Steve Baker till BBC.

Möte i november?

Både EU och Storbritannien avvaktar för tillfället nya utspel från motparten i brexitförhandlingarna.

Förhoppningen är fortfarande att EU:s stats- och regeringschefer nästa vecka ska kunna ge klartecken till ett avgörande brexittoppmöte i november för att få till en lösning.

På onsdagen ska Barnier redovisa läget för EU-kommissionen i Bryssel. På fredag ska sedan de 27 kvarstannande medlemsländernas EU-ambassadörer dryfta situationen vid ett extra kvällsmöte i Luxemburg.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: Viktiga veckor om brexit

Här är den närmaste tidens viktiga datum i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU:

* 10 oktober: EU:s chefsförhandlare Michel Barnier informerar EU-kommissionen om läget.

* 12 oktober: De 27 kvarstannande EU-ländernas EU-ambassadörer diskuterar situationen vid ett kvällsmöte i Luxemburg.

* 13–15 oktober: Fortsatt arbete i både London och Bryssel för att ta fram nya formuleringar. Oklart ännu om något möte kommer att ske mellan Barnier och Storbritanniens brexitminister Dominic Raab.

* 16 oktober: De 27 kvarstannande ländernas EU-ministrar får en genomgång av läget på ett ministermöte i Luxemburg.

* 17 oktober: Toppmöte i Bryssel där Storbritanniens premiärminister Theresa May först ger sin syn på läget, varpå de kvarstannande 27 medlemsländernas ledare diskuterar situationen under en arbetsmiddag.

* 17–18 november: Preliminärt datum för ett eventuellt extrainsatt toppmöte i Bryssel för att nå en definitiv uppgörelse.

* 29 mars 2019: Storbritannien lämnar EU klockan 23, lokal tid – oavsett om något avtal är klart eller inte.

ANNONS