Sigmar Gabriel i München.
Sigmar Gabriel i München.

Inget fyrpartsmöte om Ukraina

Stormakterna lyckas inte få till något fyrpartsmöte om Ukraina på helgens stora säkerhetskonferens i München. Men kriget är ett hett samtalsämne, och Tysklands utrikesminister öppnar för strafflättnader för Ryssland.

ANNONS
|

Det var tänkt att Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina skulle träffas under mötet MSC i den tyska storstaden, men samtalet i fredags avbokades då utrikesministern Sigmar Gabriel hastade tillbaka till Berlin med anledning av att medieprofilen Deniz Yücel släppts ur turkiskt fängelse.

Och därefter lyckades man inte synka de inblandade ministrarnas scheman. Gabriel och hans ryske kollega Sergej Lavrov ska dock ha pratat Ukraina under ett enskilt möte.

Gabriel sade i ett anförande på lördagen att han är för att lätta på sanktionerna mot Ryssland om det med FN:s hjälp sker framsteg i fredsprocessen i östra Ukraina. Det är inte realistiskt att kräva att Minskavtalet om fred i området uppfylls helt innan man erbjudit sanktionslättnader, säger Gabriel.

ANNONS

Det finns fortfarande grundläggande åsiktsskillnader vad gäller Rysslands förslag att ta in FN:s fredsbevarande styrkor i östra Ukraina, men ändå är detta "ett av få realistiska alternativ", enligt Gabriel.

TT-Reuters

ANNONS