Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En man röker en cigarett utanför ett brasserie i Paris. Frankrike införde rökförbud på restauranger och barer 2008. Nu börjar man förbjuda tobaksrök även i parker. Arkivbild.

Ingen mer rökning i Parisparker

En gång i tiden var det nästan en självklarhet att ta sig en Gauloise när man njöt av Paris parker. Men nu provar man rökförbud i sex parker, och myndigheterna signalerar att det snart kan permanentas i alla grönområden.

Rökstoppet syftar till att stävja tobakskonsumtionen, men även minska nedskräpningen, skriver Le Parisien och andra europeiska medier.

Sedan tidigare råder rökförbud på omkring 500 lekplatser i den franska huvudstaden.

Fransmännen är fortfarande bland de flitigaste rökarna i Västeuropa, och varje år dör omkring 73 000 personer i landet av tobaksrelaterade orsaker. Paris vill se sig som en förebild, även om liknande rökförbud finns på många håll redan, i bland annat Strasbourg, Australien och USA.

Med början nästa år tänker Paris också ta itu med en större luftförorenare – bilismen. Då portas de smutsigaste dieselbilarna, och sedan skärps reglerna stegvis så att all dieseldriven trafik förbjuds år 2024.

Bensinavgaserna får några år till, men följer efter senast 2030, har borgmästare Anne Hidalgo sagt till Le Monde.