Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier. Arkivbild.

Ingen lösning i sikte för brexit

EU ser ingen lösning för att bryta dödläget kring Storbritanniens utträde. Det ser besvärligt ut i samtalen kring brexit, enligt EU:s brexitförhandlare Michel Barnier.

Storbritanniens justitiekansler Geoffrey Cox och brexitministern Stephen Barclay är i Bryssel för att träffa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Samtalen inleddes under tisdagen.

Barnier ser för tillfället inte någon öppning, och har informerat kommissionärerna om att läget är besvärligt.

- Ingen lösning har identifierats som går i linje med utträdesavtalet, säger kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas vid en presskonferens.

"En känslig fas"

Från brittisk sida söks framför allt någon form av juridiskt bindande formulering som kan lindra oron kring utträdelseavtalets omdiskuterade så kallade nödlösning om Nordirland. En sådan formulering skulle kunna blidka tillräckligt många kritiker på hemmaplan för att parlamentet ska kunna rösta för Mays avtal och landet därmed slippa en avtalslös brexit.

Under tisdagens diskussioner låg fokus på nödlösningen, enligt Schinas, som tillägger att samtal kring detaljer kommer att fortsätta i veckan.

Efter tisdagens överläggningar sade justitiekanslern Geoffrey Cox till Sky News att parterna har framfört starka åsikter, och att förhandlingarna fortsätter.

- Diskussionerna är i en känslig fas. Vi har kommit till de viktigaste frågorna och har kommit med några förslag, helt rimliga förslag, sade han.

"Parlamentet tydligt"

Premiärminister Theresa May meddelar via en talesperson att samtalen varit svåra och att parterna fört fram sina ståndpunkter med högt i tak.

- EU säger fortsatt att de vill se en lösning och att de vill att Storbritannien lämnar med ett avtal. Parlamentet har varit tydligt med att vi för detta kräver juridiskt bindande förändringar, som innebär att Storbritannien inte kan fastna i nödlösningen (för den irländska gränsen) på obestämd framtid, säger talespersonen.

Tiden håller på att rinna ut för premiärminister Theresa May. Senast den 12 mars ska det brittiska parlamentets underhus hålla en ny omröstning om utträdelseavtalet med EU. Om det avtalet inte godkänns ska man senast den 13 mars rösta om att lämna EU utan avtal den 29 mars.