Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Månen kan snart få en ny besökare i form av den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 och dess landare Vikram. Arkivbild.

Indien laddar för månlandning

Knappt tre veckor efter Israels försök att landa en farkost på månen säger Indien att de planerar en landning i höst.

Enligt landets rymdorganisation Isro är tanken att en rymdfarkost kan mjuklanda på månen den 6 september. Chandrayaan-2, som farkosten kallas, kommer att göra Indiens andra månfärd, efter att en sond landat där 2008.

Det nu pågående projektet är betydligt större, och Chandrayaan-2 ska vara mobil på månytan. Om den väl lyckas landa på månen ska den under 14 dagar kunna åka omkring i en radie om 300–400 meter och ta prover från månytan.

Om allt går som planerat ska farkosten skjutas upp i mitten av juli, men enligt Times of India återstår mycket arbete. Chandrayaan-2 skulle ha skjutits upp redan i april förra året, men har haft tekniska problem.

Landningen av den nära fyra ton tunga farkosten beskrivs som mer avancerad än den som israeliska Beresheet misslyckades med i april och i höstas gick Chandrayaan-2:s landare Vikram sönder vid en provlandning.

Hittills har bara USA, Ryssland och Kina lyckats landa farkoster på månen. I januari landade Kina en farkost på månens baksida och för bara en vecka sedan uppgav landets rymdfartsmyndighet att man har planer på att inom tio år skicka människor till månen.