Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bulgariens premiärminister Kirill Petkov vid EU-toppmötet i Bryssel.
Bulgariens premiärminister Kirill Petkov vid EU-toppmötet i Bryssel. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Ilska och syrligheter på västra Balkan

Bulgariens veto får Nordmakedonien och Albanien att fortsatt vänta på förhandlingar om EU-medlemskap. Nu växer irritationen – både i och utanför landet.

Bulgariens premiärminister Kirill Petkov har fått se sin regering förlora en förtroendeomröstning och kan sannolikt räkna med nyval i höst. Ändå hyser han ett visst hopp om att landets parlament "inom några dagar" ska kunna ge upp sitt veto mot att låta grannlandet Nordmakedonien få börja förhandla om EU-medlemskap.

Vetot beror på en infekterad tvist om språk och historia mellan Bulgarien och Nordmakedonien. Även Albanien har dragits in, eftersom deras förhandlingsstart är tänkt att ske tillsammans med Nordmakedoniens.

Ohederlig?

Samtidigt är Petkov rejält ilsken på sin företrädare som premiärminister i Bulgarien, nuvarande oppositionsledaren Boyko Borissov.

I onsdags öppnade Borissov överraskande för att säga ja till en kompromiss som Frankrike förhandlat fram kring Nordmakedonien – bara för att några timmar senare ändå vara med och fälla Petkovs regering.

– Han är den mest ohederliga person jag känner. Han säger på morgonen att han vill stödja Nordmakedoniens inträde i EU vilket är fantastiskt. Samtidigt blockerar han utskottsmöten i parlamentet samma eftermiddag. Han är samma som förut: säger en sak och gör något annat, fräser Petkov på väg in till EU-ländernas toppmöte med grannarna på västra Balkan i Bryssel.

Trevligt?

Än mer ilsken är Albaniens premiärminister Edi Rama som anklagar Bulgarien för att ha "kidnappat" Nordmakedonien och Albanien.

Efter Balkanmötet twittrar Rama syrligt om trevliga ord – utan resultat.

"Trevligt ställe, trevliga människor, trevliga ord, trevliga bilder och tänk bara hur mycket trevligare det skulle vara om trevliga löften följdes av trevlig leverans... Men vi albaner är inte så trevliga att vi bara trevligt ger upp. Vi fortsätter och jobbar ännu hårdare för att göra Albanien till en trevlig EU-medlem", skriver Rama på Twitter.

Albaniens premiärminister Edi Rama är rejält besviken på att hans land tvingas vänta på att inleda förhandlingar om EU-medlemskap.
Albaniens premiärminister Edi Rama är rejält besviken på att hans land tvingas vänta på att inleda förhandlingar om EU-medlemskap. Bild: Olivier Matthys/AP/TT