Sandersanhängare i Philadelphia deltar i en mer ordinär aktion än den pruttprotest som aviserats inför Hillary Clintons tal på Demokraternas konvent.
Sandersanhängare i Philadelphia deltar i en mer ordinär aktion än den pruttprotest som aviserats inför Hillary Clintons tal på Demokraternas konvent.

Illaluktande protest vid konvent

Inför Hillary Clintons tal på Demokraternas konvent i Philadelphia i natt bjöd en grupp Bernie Sanders-anhängare på bönmiddag. De uppmanade matgästerna att fisa i riktning mot konventarenan för att visa att den politiska processen stinker.

ANNONS
|

Protesterna runt båda de amerikanska partikonventen har generellt varit en lugn historia. Sju personer greps i onsdags kväll efter att de försökt ta sig in på arenaområdet under president Barack Obamas tal. Vid Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio i förra veckan, där 6000 poliser fanns på plats för att hålla ordning, gjordes 24 gripanden.

De flesta demonstranter i Philadelphia är Sandersanhängare, eller anti-Clinton. "Sätt Hillary i fängelse"-skyltar syns i Philadelphia men var betydligt vanligare vid Republikanernas konvent.

Även ämnen som Black Lives Matter (proteströrelsen vars namn kan översättas med Svarta liv har betydelse), Palestinafrågan, legalisering av marijuana, hydraulisk spräckning (så kallad fracking) och ekonomiska orättvisor uppmärksammas i protesttågen. Under Hillary Clintons tal, där hon i natt accepterade partiets presidentkandidatur, hördes spridda protestrop.

ANNONS

Medea Benjamin, erfaren aktivist från rörelsen Code Pink som jobbar för fred och social rättvisa, var med och genomförde en aktion på arenan i Cleveland under Donald Trumps tal. Nu är hon på plats i Philadelphia.

- Protesterna är en viktig metod för att sätta press på det politiska systemet. Vi behöver sätta press både på insidan, genom progressiva kandidater, och på utsidan med hjälp av gräsrötter på gatorna, säger hon till TT.

ANNONS