Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En överblick av ett flyktingläger nära gränsövergången Torkham, där afghaner som just hade korsat gränsen blev placerade. Bilden togs den 3 november.
En överblick av ett flyktingläger nära gränsövergången Torkham, där afghaner som just hade korsat gränsen blev placerade. Bilden togs den 3 november. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Hundratusentals afghaner har tvingats tillbaka

Fler än 400 000 afghanska medborgare har tvingats tillbaka till Afghanistan efter ett omfattande tillslag mot illegala migranter i grannlandet Pakistan.

I början av oktober ställdes 1,7 miljoner afghaner inför ett ultimatum: att lämna landet senast den 1 november eller riskera att bli gripna och deporteras. Poliser har gått från dörr till dörr och begärt att få se handlingar.

Antalet människor som har korsat gränsen till Afghanistan bekräftas av Zabihullah Mujahid, som är talesperson för landets talibanstyre. Enligt honom har de flesta passerat gränsövergångar i Torkham i norr och i Spin Buldak längre söderut.

Miljontals afghaner har under de senaste årtiondena flytt till Pakistan från våldsamma konflikter i sitt hemland. Sedan talibanregeringen tog makten i augusti 2021 har cirka 600 000 lämnat Afghanistan.

Vissa av dem som tvingas över gränsen är barn till flyktingar och har aldrig tidigare satt sin fot i det rejält krisdrabbade Afghanistan.

Enligt Pakistan finns fortsatt 1,4 miljoner afghanska medborgare i landet som har registrerats som flyktingar och således inte kommer att bli utvisade.

Karachi, i fredags: Afghaner väntar på att bli hämtade och förda till Afghanistan.
Karachi, i fredags: Afghaner väntar på att bli hämtade och förda till Afghanistan. Bild: Fareed Khan/AP/TT