Storbritanniens premiärminister Theresa May hälsas välkommen av Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vid ankomsten till Salzburg.
Storbritanniens premiärminister Theresa May hälsas välkommen av Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz vid ankomsten till Salzburg.

Hoppet växer om ett brexit-avtal

Hoppet växer om ett brexit-avtal – men både EU och Storbritannien manar ändå varandra att göra mer.

ANNONS
|

Brexitoptimismen i Bryssel kommer direkt från EU:s chefsförhandlare Michel Barnier, som under ett ministermöte i tisdags genomförde en dragning av läget.

- Michel Barnier gav en mer positiv bild än vad han har gjort de senaste mötena. Anledningen till det är att det finns ett förslag från britterna, "Chequers white paper", som gör att det är mycket lättare att förhandla. Det är den största förändringen, säger Ann Linde till TT.

ANNONS

Tidigare har det känts som att parterna rört sig mot ett avtalslöst scenario i raketfart, berättar Linde. Med ett konkret förslag på bordet blir allt dock lättare.

- Det borde ha funnits för två år sedan, men nu är det som det är, skjuter hon in.

Toppmöte krävs?

Från både EU och Storbritannien hördes positiva röster i samband med EU-ledarnas informella toppmöte i Salzburg på onsdagen.

- I dag finns det kanske mer hopp (om en lösning), men desto mindre tid. Vi måste använda alla dagar som är kvar till förhandlingar. Jag vill göra klart dem i år, och det är därför jag i morgon kommer att föreslå att vi håller ett extra toppmöte i mitten av november, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Samtidigt fastslår han att Storbritanniens förslag "måste arbetas om och förhandlas vidare".

Ungefär detsamma säger dock den brittiska premiärministern Theresa May.

ANNONS

- Om vi ska nå en framgångsrik uppgörelse så måste EU röra sig, precis som Storbritannien har rört sig, säger May på väg in till toppmötet i Salzburg.

Tvist om Irland

Knäckfrågan är fortsatt gränssituationen på Irland, där alla vill undvika en "hård" gräns mellan nord och syd, även när Nordirland inte längre är med i EU.

- Vi måste se på Irlandsfrågan pragmatiskt, och inte så ideologiskt som man ser på den i Storbritannien. Det har ju blivit så att man tror att EU vill sätta in en kil mellan landet och resten av Storbritannien, och så är det ju inte. Det handlar bara om hur vi ska kunna upprätthålla den inre marknadens integritet, säger Ann Linde.

Theresa May ger för sin del tummen upp för vad hon känner som en öppning från EU:s sida om att "förbättra" det som kallas för en "säkerhetsventil" – att nuvarande situation kring Nordirland ska behållas om ingen annan lösning nås.

ANNONS

- Jag välkomnar att Michel Barnier erkänner behovet av en ny lösning. Det ursprungliga förslaget från EU var oacceptabelt för oss, säger May i Salzburg.

Stockholm/Salzburg, TT

Fakta: Chequersförslaget

Premiärminister Theresa Mays uppfattning är att hennes linje, kallad Chequersöverenskommelsen, är en medelväg mellan en hård och en mjuk brexit. Den skulle bland annat innebära följande:

• Bryssel och London behåller en del relationer. Till exempel blir gränserna mellan EU och Storbritannien ett "gemensamt tullområde".

• Storbritannien behåller viss, dock begränsad, tillgång till EU:s inre marknad.

• Den fria rörligheten begränsas kraftigt. Regler skapas för att EU-medborgare ska kunna turista, studera och arbeta tillfälligt i Storbritannien utan visum.

• Storbritannien lämnar EU:s gemensamma fiskeri- och jordbrukspolitik, men lovar att fortsatt ligga nära EU:s regelverk.

• EU-domstolens domar gäller inte längre för Storbritannien, men de båda parterna skapar ett gemensamt ramverk som gör att brittiska domstolar tar viss hänsyn till beslut från EU-domstolen.

ANNONS