Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Moçambiques president Filipe Nyusi, till höger, och Renamoledaren Ossufo Momade omfamnar varandra efter undertecknandet av fredsavtalet. Bild: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Historiskt fredsavtal i Moçambique

Ett historiskt fredsavtal har undertecknats i Moçambique mellan regeringen och Renamo, 27 år efter inbördeskrigets slut.

President Filipe Nyusi och Renamos ledare Ossufo Momade har signerat dokumentet vid en ceremoni i nationalparken Gorongosa i centrala delen av landet.

Avtalet är resultatet av en utdragen förhandlingsprocess som inleddes 2016 av Renamos tidigare ledare Afonso Dhlakama, som avled i maj förra året.

-Vi vill försäkra vårt folk och världen att vi har begravt idén om att använda våld som ett sätt att lösa våra åsiktsskillnader, sade Momade efter ceremonin.

Nyusi framhöll att avtalet öppnar en ny era i landets historia, i vilken ingen medborgare ska behöva ta till vapen för att lösa konflikter.

Inbördeskriget bröt ut kort efter självständigheten från Portugal 1975 och rasade i 16 år. 1992 omvandlades Renamo från gerillarörelse till ett politiskt parti, men har fortsatt haft en militär gren.

I oktober 2013 dödförklarade Renamo fredsuppgörelsen från 1992 efter en militärräd mot ett av dess läger. Därefter följde flera år av militära skärmytslingar mellan Renamo och regeringsarmén, fram till 2016.

I tisdags började Renamo lämna ifrån sig sina vapen, som en del av det nya fredsavtalet. En del av de demobiliserade Renamosoldaterna kommer att uppgå i regeringsarmén.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig plats för var avtalet skrevs under.