Belgiens premiärminister Alexander De Croo. Arkivbild.
Belgiens premiärminister Alexander De Croo. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Han ska övertala Orbán om Ukrainastödet

Viktor Orbán rörde upp arga känslor på fjolårets sista EU-toppmöte genom att blockera 50 miljarder euro i stöd till Ukraina.
Nu får EU:s nya ordförandeland Belgien i uppgift att försöka få den ungerske premiärministern att rätta sig i ledet.

ANNONS

Tillsammans med rådsordföranden Charles Michel, också han belgare, ska Belgien under ledning av premiärminister Alexander De Croo försöka få Orbán på andra tankar, så att det krigsdrabbade Ukraina kan få sina miljarder i bidrag och lån.

Målet är fortsatt att alla EU-länder ska vara med.

– Mitt mål och vårt mål är att hitta en lösning med (alla) 27 länder. Då kan vi ge det stöd och den stabilitet som Ukraina behöver, fastslår De Croo på ett möte med TT och andra Brysselkorrespondenter.

Tyst process

Ett extra EU-toppmöte är inkallat till den 1 februari för att lösa frågan om Ukraina. De Croo vill dock inte gå in på några detaljer om hur det ska gå till.

ANNONS

– Om jag har något särskilt budskap till Viktor Orbán? Jo, men det tänker jag förmedla direkt till honom, inte via media, säger De Croo och varslar om tystlåtenhet i processen.

– Ju mer EU-ledarna gör en massa uttalanden på förhand, ju svårare blir det för oss att enas runt bordet.

Skulle Orbán stå på sig har dock övriga EU-länder möjlighet att gå vidare med Ukrainastödet på egen hand, utanför EU:s budget.

Kort om tid

Belgiens regering har bråda dagar i sitt arbete som ordförandeland. Tiden är extra knapp, då de EU-förslag som inte är färdigförhandlade i mitten av februari inte kommer att hinna bli klara i tid till dess att EU-parlamentet stänger ner inför EU-valet i början av juni.

Därefter kommer fokus under flera månader att ligga på vilka som ska sitta på de viktigaste EU-posterna och göra vad i nästa EU-kommission.

Många av de tyngsta förslagen från den nuvarande kommissionen är samtidigt redan klara, eller på väg att bli det, däribland den asyl- och migrationspakt som parlamentet och medlemsländerna enades om strax före jul. Pakten ska nu "bara" spikas formellt via slutomröstningar i parlamentet och ministerrådet under våren.

Fakta: Ordförandeländer i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de kommande fem åren:

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

2026: Cypern (vår), Irland (höst)

2027: Litauen (vår), Grekland (höst)

2028: Italien (vår), Lettland (höst)

ANNONS