Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna som deltog i en protest mot sexism och våld mot kvinnor i Madrid i Spanien i slutet av november förra året.

Högerextrem framgång oroar spanska feminister

Kampen för kvinnors rättigheter har under flera år haft vind i seglen i machokulturens Spanien. Men ett mörkt moln har tornat upp sig på horisonten sedan högernationalistiska antifeminister vunnit politiskt inflytande i Andalusien.

"De har tagit så mycket från oss att de till slut tog vår rädsla."

"Ingen kvinna har fått orgasm medan hon skrubbar köksgolvet."

"Kvinnors rättigheter = mänskliga rättigheter."

Det var budskapet från några av de kvinnor som på internationella kvinnodagen i mars förra året gick ut på gator och torg för att kräva förändring. Samma dag strejkade över fem miljoner arbetare mot ojämställdhet, sexuell diskriminering och machismo-kulturen – i en protest som har beskrivits som historisk i Spanien.

"Starkare och starkare"

Den enorma uppslutningen har flera förklaringar. En är kritiken mot att de män som åtalades för en gruppvåldtäkt under tjurrusningen i Pamplona 2016 bara dömdes för sexuellt utnyttjande. De högljudda protester som omgärdat fallet har även drivit på Spaniens metoo-rörelse, som fått många att vittna om övergrepp. Men det har också funnits politiska framgångar, i synnerhet som bara sex av sjutton ministrar var män i den regering som presenterades i juni 2018.

- Feminismen har vuxit sig starkare och starkare i Spanien. Att vi skulle ha en regering med fler kvinnor än män vore otänkbart för bara några år sedan, säger Eva Millet, journalist i Barcelona och som för BBC skrivit om sin kritik mot Pamplonadomen, till TT.

- 40 år av diktatur lär ett samhälle vad det vill ha och inte. Efter att demokratin återuppstod på 80-talet och Spanien fullt ut blev ett modernt land på 90-talet var nästa logiska steg att slåss för kvinnors rättigheter. Och utvecklingen har accelererat de senaste åren.

Medvetenhet

Att jämställdhet har blivit en prioriterad fråga i samhället märker Millet inte minst hos sin 13-åriga dotter, som precis som sina vänner kallar sig feminist och får lära sig om "mikromachismo" (saker i vardagen med rötter i machokulturen) i skolan.

Skillnaden från när Millets egen mor växte upp och av lagen tvingades att be sin man om tillstånd för att förnya sitt pass är påtaglig.

- Den nya generationen kvinnor är väldigt medveten och får lära sig att kämpa för sina rättigheter. Det har skett solklara framsteg.

Men många anar mörka moln på horisonten. Det högerextrema Vox har fått politiskt inflytande i Andalusien efter framgångar för partiets nationalistiska och anti-feministiska dagordning i regionalvalet.

I utbyte mot stöd till Partido Populars och Ciudadanos regionala koalitionsregering lade Vox fram en lista med bland annat krav på strängare abortlagstiftning och minskat stöd till kvinnorättsorganisationer.

Och även om partiet inte fick gehör för allt – bland annat inte för sin önskan att skrota lagar som skyddar kvinnor från könsrelaterat våld – har kvinnorörelser manat till protestaktioner.

- De vill se ett plötsligt stopp för framgångarna gällande kvinnors rättigheter. Men vi kommer inte att backa ett enda steg, sade feministveteranen Ana María Pérez del Campo nyligen på en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Väcker känslor

Millet delar oron och drar paralleller till hur anti-feminismen är utbredd hos andra högerextrema och populistiska krafter i världen. I synnerhet bekymras hon över hur Vox har gått till attack mot en av de frågor som det råder stor politisk konsensus kring i Spanien: kampen mot mäns utbredda våld mot kvinnor.

- Samtidigt tror jag att vi ger Vox för mycket uppmärksamhet. Det är ett litet parti, beroende av publicitet och som troligtvis har valt den här linjen eftersom de vet att det väcker starka reaktioner, säger Millet.

- Framför allt är det oroväckande att Partido Popular och Ciudadanos väljer att bilda regering med hjälp av Vox. Det är ett sätt att rentvå ett högerextremt parti och dess ideologi. De har korsat en röd linje som ingen ansvarig politiker eller parti bör kliva över.