En kvinna rör vid bronsstatyn av Imre Nagy i Ungern huvudstad Budapest. Arkivbild från 2008.
En kvinna rör vid bronsstatyn av Imre Nagy i Ungern huvudstad Budapest. Arkivbild från 2008.

Hård kritik mot Viktor Orbán för statyflytt

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán kritiseras hårt efter ett beslut att flytta statyn av en ungersk politiker som avrättades av Sovjetunionen till följd av Ungernupproret 1956.

ANNONS
|

Myndigheterna har beordrat att bronsstatyn av Imre Nagy, som var landets premiärminister vid tiden för upproret, flyttas från sin nuvarande position på ett torg nära parlamentet i huvudstaden Budapest.

Imre Nagy avrättades genom hängning 1958 för sin roll i revolten.

Enligt planerna ska statyn flyttas till en mindre framträdande plats nästa år. Tanken är att placera ett monument över offren för den kortlivade kommunistiska regimen 1919 på den plats där Imre Nagy-statyn nu står.

Den politiska oppositionen i Ungern anklagar Orbán för historieförfalskning och hävdar att hans syfte är att upprätta Miklós Horthys plats i den ungerska historien.

ANNONS

Miklós Horthy, ungersk ledare inför och under andra världskriget, lät deportera ungerska judar till naziläger, vilket ledde till att omkring 450000 människor dödades.

Men Orbáns anhängare hävdar att premiärministern avsikt med statyflytten är att utplåna kommunisttiden i det offentliga utrymmet i huvudstaden, till förmån för tiden före andra världskriget.

TT-AFP

ANNONS