Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På bilden syns en fartkamera i franska Bonnemain som har vandaliserats med målarfärg. Arkivbild.

Hälften av franska fartkameror vandaliserade

Mer än hälften av fartkamerorna i Frankrike har skadats eller förstörts sedan missnöjesrörelsen Gula västarna inledde sina protester i mitten av november i fjol. Ilskan mot kamerorna bottnar i en sänkning av hastighetsgränsen på många franska vägar.

Inrikesminister Christophe Castaner pekar särskilt ut anhängare till Gula västarna som skyldiga till skadegörelsen.

- Nästan 60 procent av fartkamerorna har satts ur spel, attackerats, förstörts av de som påstår sig vara en del av den här rörelsen, har Castaner sagt.

Det finns omkring 3 200 fartkameror i Frankrike, skriver Le Monde. Franska myndigheter har tidigare vägrat ge en mer precis siffra på hur många kameror som attackerats, och inte velat göra kopplingen mellan skadegörelsen och Gula västarna.

Växande ilska

- Jag har sett på sociala medier hur vissa odågor poserar bredvid brända radarkameror. Jag önskar dem inte att en dag behöva ställas inför dödsfall på vägarna, som är en realitet, sade Castaner i torsdags.

Han lade inte fram några ytterligare belägg för att det är anhängare till rörelsen Gula västarna som ligger bakom skadegörelsen.

Fartkamerorna har blivit föremål för en växande ilska från bilister och motorcyklister som vänder sig emot att hastighetsgränsen på många franska vägar i fjol sänktes från 90 till 80 kilometer i timmen.

Vill skärpa straffen

Omfattningen på protesterna som anordnas varje vecka över hela landet har minskat den senaste månaden, men konflikten mellan rörelsen och regeringen fortsätter.

Regeringen har sagt att den vill skärpa straffen för dem som deltar i demonstrationer utan tillstånd, något som Gula västarnas manifestationer ofta saknar.