En teckning från rättegången där Reza Zarrab berättar hur han hjälpte Iran att kringgå USA:s sanktioner med hjälp av den turkiske bankiren Mehmet Hakan Atilla.
En teckning från rättegången där Reza Zarrab berättar hur han hjälpte Iran att kringgå USA:s sanktioner med hjälp av den turkiske bankiren Mehmet Hakan Atilla.

Guldhandlare: Erdogan kände till svindel

En turkisk-iransk guldhandlare riktar grova anklagelser mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan från vittnesbåset i en domstol i New York. Ankara har redan på förhand avfärdat rättegången som en komplott mot Turkiet.

ANNONS
|

I den pågående rättegången står Mehmet Hakan Atilla, biträdande chef för den statliga turkiska banken Halkbank, och flera andra personer åtalade för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. Guldhandlaren Reza Zarrab tillhörde tidigare de åtalade, men efter en uppgörelse hörs han nu som åklagarnas huvudvittne.

Han har redogjort för hur flera turkiska banker var inblandade i försöken att kringgå sanktionerna och ge Iran tillgång till världsmarknaden.

Mutade minister

Den 34-årige Zarrab har berättat han att han betalade mångmiljonbelopp i mutor till Turkiets dåvarande ekonomiminister Zafer Caglayan för hjälp att genomföra planen. Den gick i korthet ut på att hjälpa Iran att använda medel i Halkbank för att köpa guld som sedan smugglades till Dubai och såldes för att stärka Irans statskassa. Iran var i stort behov av likvida medel eftersom sanktionerna försvårade för landet att sälja olja och gas.

ANNONS

Enligt Zarrab talade Caglayan 2012 om för honom att Erdogan, som då var premiärminister, kände till planen. Det ska även dåvarande finansministern Ali Babacan ha gjort, rapporterar Reuters.

Turkiska åklagare svarade på fredgen med ett beslut om att Zarrabs tillgångar ska beslagtas – en del i en utredning som inletts mot honom, rapporterar statliga medier i Turkiet.

Erdogan förnekar

Erdogan själv kommenterade rättegången vid ett möte med politiker från partiet AKP på torsdagen.

- Vi gjorde det rätta. Vi bröt inte mot embargot, sade presidenten enligt AFP.

Turkiets biträdande premiärminister säger till den statliga nyhetsbyrån Anadalou att Zarrab utsatts för påtryckningar att förtala Turkiet. Han upprepar tidigare anklagelser om att Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som enligt Ankara organiserade kuppförsöket förra året, ligger bakom åtalet.

Reza Zarrab var 2013 inblandad i en korruptionsutredning i Turkiet, som president Recep Tayyip Erdogan då avfärdade som en sammansvärjning mot regeringen, iscensatt av Gülen. Inga åtal väcktes i härvan som även den berörde Halkbank.

TT

Fakta: Iransanktioner

2006 införde FN:s säkerhetsråd stränga handelssanktioner mot Iran. Bakgrunden var att Iran misstänktes anrika uran i syfte att tillverka kärnvapen. USA och EU införde också egna sanktioner som riktades särskilt mot landets energisektor.

Sanktionerna har slagit mot det oljeberoende landets ekonomi i form av lägre exportintäkter, ökad arbetslöshet och skyhög inflation.

2015 knöts ett avtal mellan Iran och de så kallade P5+1-länderna (Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA) som ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, samtidigt som det bantas kraftigt och öppnas för FN-inspektioner.

I utbyte hävdes förra året de omfattande ekonomiska sanktionerna från FN, EU och USA sedan det internationella atomenergiorganet IAEA konstaterat att Iran levt upp till kraven om att avbryta anrikningen av uran.

FN:s vapenembargo mot Iran ska dock finnas kvar i ytterligare fem år efter det att avtalet skrevs på och sanktionerna kan återupprättas om avtalet bryts.

Fortfarande kvarstår vissa praktiska hinder för handel med Iran. Amerikanska banksanktioner är alltjämt i kraft vilket försvårar internationella betalningar till och från landet.

ANNONS