Guatemalas president Jimmy Morales tillsammans med USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Arkivbild.
Guatemalas president Jimmy Morales tillsammans med USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Arkivbild.

Guatemala flyttar ambassad i maj

ANNONS
|

Guatemala flyttar sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem i maj.

Flytten kommer att ske två dagar efter det att USA gör samma sak, enligt Guatemalas president Jimmy Morales.

- Jag skulle vilja tacka president Trump för att han lett vägen. Hans modiga beslut har uppmuntrat oss att göra det som är rätt, säger Morales.

ANNONS

128 länder utmanade USA:s president Donald Trump genom att stödja en icke-bindande FN-resolution som fördömde USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. Guatemala och närliggande Honduras var två av 65 länder som visade sitt stöd för USA.

USA är ekonomiskt viktigt för de två länderna, och Trump hade hotat att avbryta ekonomiskt stöd till länder som stödde FN-resolutionen.

Guatemala är det andra landet efter USA att bestämma ett datum för ambassadflytten.

Jerusalems status är ett av de största hindren för att nå ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna, som vill ha östra Jerusalem som huvudstad.

TT-Reuters

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstritt i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen lät han bli.

Trump har i stället slagit fast att Jerusalem är Israels huvudstad.

ANNONS