Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó under ett tal inför anhängare i Barquisimeto i nordvästra Venezuela under söndagen.
Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó under ett tal inför anhängare i Barquisimeto i nordvästra Venezuela under söndagen.

Guaidó skeptisk inför samtal med regeringen

Representanter för Venezuelas opposition och regering väntas i veckan inleda direkta samtal i Oslo. Men oppositionsledaren Juan Guaidó gör klart att han inte är redo att förhandla med Nicolás Maduros styre.

ANNONS
|

- Det är en inbjudan till ett medlingsförsök av Norge, det vill säga: det är inte förhandlingar, det är inte dialog, vi använder inte regimens narrativ, sade Guaidó i helgen.

Representanter för parterna har de senaste veckorna, under diskreta former, haft möten med företrädare för det norska utrikesdepartementet. Syftet har varit att bana väg för mer formella samtal om en utväg ur landets akuta politiska och ekonomiska kris.

ANNONS

Guaidó bekräftade att man under den nya medlingsrundan kommer att samtala "såväl med den norska regeringen som med representanter för regimen".

Maktkamp

Samtidigt upprepade han sitt ultimatum om att en lösning på krisen kräver att president Nicolás Maduro avgår och att en övergångsregering tar över.

- Annars stannar vi på gatorna.

Guaidó, som är ordförande i den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen, utropade sig till övergångspresident i Venezuela i januari. Han beskriver Maduro som en usurpator som fuskade sig till segern i det omstridda presidentvalet 2018.

Maktkampen ställdes på sin spets den 30 april då oppositionsledaren genomförde ett misslyckat försök att störta Maduro med hjälp av avhoppade soldater.

Muller från stormakterna

Delar av oppositionen är djupt skeptisk till dialog med regeringen som man anser utnyttjat tidigare medlingsförsök till att vinna tid och avleda uppmärksamhet från tillståndet i landet.

Även USA, som stödjer Guaidó och som har riktat kraftiga ekonomiska sanktioner mot Venezuelas regering, uppmanar oppositionsledaren att inte göra några eftergifter.

"Vi anser att det enda man ska förhandla om med Nicolás Maduro är förutsättningarna för hans avgång", skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

ANNONS

Ryssland, som stödjer regeringssidan och tidigare i våras skickade militära rådgivare till Caracas, kontrar med en uppmaning till USA att inte störa samtalen. Det ryska utrikesdepartementet erbjuder sig samtidigt självt att bistå vid medlandet i Oslo "om parterna så önskar".

Maduro har hittills uttryckt sig positivt om samtalen. Hans regering företräds av bland andra kommunikationsminister Jorge Rodríguez medan toppnamnet i oppositionens delegation är nationalförsamlingens andre vice talman Stalin González.

TT

Fakta: Styret i Venezuela

Venezuelas ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj förra året. Deltagandet i valet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS