Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó under ett tal inför anhängare i Barquisimeto i nordvästra Venezuela under söndagen.

Guaidó skeptisk inför samtal med regeringen

Representanter för Venezuelas opposition och regering väntas i veckan inleda direkta samtal i Oslo. Men oppositionsledaren Juan Guaidó gör klart att han inte är redo att förhandla med Nicolás Maduros styre.

- Det är en inbjudan till ett medlingsförsök av Norge, det vill säga: det är inte förhandlingar, det är inte dialog, vi använder inte regimens narrativ, sade Guaidó i helgen.

Representanter för parterna har de senaste veckorna, under diskreta former, haft möten med företrädare för det norska utrikesdepartementet. Syftet har varit att bana väg för mer formella samtal om en utväg ur landets akuta politiska och ekonomiska kris.

Guaidó bekräftade att man under den nya medlingsrundan kommer att samtala "såväl med den norska regeringen som med representanter för regimen".

Maktkamp

Samtidigt upprepade han sitt ultimatum om att en lösning på krisen kräver att president Nicolás Maduro avgår och att en övergångsregering tar över.

- Annars stannar vi på gatorna.

Guaidó, som är ordförande i den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen, utropade sig till övergångspresident i Venezuela i januari. Han beskriver Maduro som en usurpator som fuskade sig till segern i det omstridda presidentvalet 2018.

Maktkampen ställdes på sin spets den 30 april då oppositionsledaren genomförde ett misslyckat försök att störta Maduro med hjälp av avhoppade soldater.

Muller från stormakterna

Delar av oppositionen är djupt skeptisk till dialog med regeringen som man anser utnyttjat tidigare medlingsförsök till att vinna tid och avleda uppmärksamhet från tillståndet i landet.

Även USA, som stödjer Guaidó och som har riktat kraftiga ekonomiska sanktioner mot Venezuelas regering, uppmanar oppositionsledaren att inte göra några eftergifter.

"Vi anser att det enda man ska förhandla om med Nicolás Maduro är förutsättningarna för hans avgång", skriver det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Ryssland, som stödjer regeringssidan och tidigare i våras skickade militära rådgivare till Caracas, kontrar med en uppmaning till USA att inte störa samtalen. Det ryska utrikesdepartementet erbjuder sig samtidigt självt att bistå vid medlandet i Oslo "om parterna så önskar".

Maduro har hittills uttryckt sig positivt om samtalen. Hans regering företräds av bland andra kommunikationsminister Jorge Rodríguez medan toppnamnet i oppositionens delegation är nationalförsamlingens andre vice talman Stalin González.