Gravplundring i Egypten upprör

De svenskledda arkeologiska utgrävningarna i södra Egypten har lett till nya, spektakulära fynd: 3 400 år gamla gravar med mumierester, amuletter och pärlor.Men gravplundrarnas framfart upprör arkeologerna.

ANNONS
|

Hittills har 40 gravar hittats, men lundaarkeologen Maria Nilsson som leder projektet tillsammans med John Ward, tror att många fler, kanske uppåt 100 gravar finns på platsen. De som hittills undersökts har härjats av plundrare - först under antiken och i vissa fall på nytt i senare omgångar.

- Just nu får vi lägga pussel i och med att tjuvarna har varit inne sedan antiken och vänt upp och ner och slängt skelettdelar hit och dit, säger Maria Nilsson.
Mumier har bränts

Mumierna inne i gravarna har bränts i jakten på guld och det har bitvis varit känslomässigt jobbigt att undersöka dem, tycker Maria Nilsson.

- Man kommer så nära individerna. Det som är jobbigt är denna brist på respekt för de döda som plundrarna visat.

Utgrävningsplatsen heter Jabal al-Silsila och sträcker sig över cirka 30 kvadratkilometer. Området är ett gammalt stenbrott, där material på sin tid hämtades till tempelbyggen runtom i södra Egypten.

Att så många gravar finns i området är ytterligare ett tecken på att det också funnits en stad där.

ANNONS
- Hittills är inte mycket känt om själva staden och för oss är det jätteviktigt att få bevis för att en bebyggelse har varit kopplad till stenbrottet.
Välbeställda personer

Mumieinlindning, mängder med keramik, pärlor och benfragment har hittats i de första undersökta gravarna. Ett fynd som sticker ut är en sigillring som använts för att stämpla dokument. Sammantaget tyder fynden och gravarnas storlek på att det är välbeställda personer som begravts där, däremot inte människor ur den allra högsta eliten - de är begravda i Luxor.

Nu ser arkeologerna fram emot att få sätta tänderna i gravar som inte har plundrats. I dem räknar man med att hitta hela mumier.

Jabal al-Silsila är ett gammalt stenbrott 85 mil söder om Kairo. Härifrån har bland annat Luxor försetts med sten, men också andra tempelbyggen i södra Egypten.

Utgrävningsprojektet i området heter Gebel el Silsila Survey Project. Arkeologgruppen är internationell och leds av Maria Nilsson från Lunds universitet.

Arbetet har pågått sedan 2012.

Källa: Maria Nilsson, Lunds universitet

ANNONS