Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brexitmotståndare utanför det brittiska parlamentet i London på onsdagen.

Grönt ljus för tredje röstning om brexitavtal

Premiärminister Theresa Mays får grönt ljus – hennes utträdesavtal kommer att läggas fram för omröstning i parlamentet en tredje gång på fredagen. Går avtalet igenom flyttas datumet för brexit fram till den 22 maj.

- Förslaget är nytt, väsentligt annorlunda, och i enlighet med vad jag har slagit fast, säger talmannen John Bercow i det brittiska underhuset.

Beskedet från Bercow är något förvånande eftersom han tidigare gjort känt att Storbritanniens premiärminister Theresa May inte kan lägga fram samma avtal igen – något som mötts av delvis upprörda röster från regeringen och konservativt håll.

Omröstningen om avtalet som förhandlats fram med Bryssel kommer att föregås av en debatt och gäller nu själva utträdesavtalet – inte den tillhörande så kallade politiska deklarationen.

Omröstningen hålls eftersom EU sagt att utträdesavtalet måste godkännas den här veckan för att Storbritannien ska kunna lämna unionen på det framskjutna datumet den 22 maj. Så även om avtalet skulle gå igenom måste parlamentet rösta igen för att implementera brexit.

- Fredagens förslag ger parlamentet möjligheten att säkra den förlängningen. Jag uppmanar ledamöter att stötta det och försäkra att vi lämnar EU den 22 maj, säger Konservativa partiets majoritetsledare Andrea Leadsom.

Alternativet "värre"

Efter den vägledande omröstning som hölls i parlamentet i onsdags kväll, som handlade om flera olika brexitalternativ, har flera parlamentsledamöter bytt sida och beslutat sig för att stödja utträdesavtalet. Samtliga åtta förslag röstades då ned.

Brexitförespråkaren Jacob Rees-Mogg, en av de mest profilerade motståndarna till premiärminister Theresa Mays brexitavtal, är en av dem som verkar ha bytt sida.

Han kommer att stödja utträdesavtalet vid en eventuell ny omröstning, även om det nordirländska partiet DUP – som är vågmästare i en potentiell omröstning om utträdesavtalet – inte ändrar ståndpunkt.

Tidigare har Mays partikamrat Rees-Mogg sagt att han kommer att rösta för avtalet om DUP ändrar sig och släpper fram det.

- Jag gillar inte hennes (Mays, reds anm) avtal, det hymlar jag inte med. Jag tycker inte att avtalet plötsligt har blivit bättre men alternativet är helt enkelt värre, säger han enligt Reuters.

"Härsket" avtal

DUP för inte några samtal med regeringen i dagsläget, uppgav en talesperson på torsdagseftermiddagen.

Det har spekulerats om att DUP:s ledamöter skulle kunna avstå från att rösta. Men under torsdagen gav partiledaren Arlene Foster tydligt besked: DUP håller fast vid sin linje och kommer att rösta nej till avtalet. Att avstå från att rösta har aldrig varit aktuellt, säger hon.

- Att avstå skulle vara det värsta av alla alternativ eftersom man inte egentligen visar var man står i den viktigaste frågan i vår tid, så det var aldrig ett alternativ, säger Arlene Foster till tv-kanalen RTE.

Fler för Mays avtal

Men Rees-Mogg är inte ensam om att svänga till Mays fördel. Flera parlamentsledamöter från Mays splittrade parti beslutade sig i onsdags för att gå över till Mays sida, efter att hon meddelat att hon kan tänka sig att avgå som premiärminister om parlamentet röstar igenom avtalet.

Ett brexit utan avtal är ändå den mest troliga utgången just nu, säger Mays partikamrat Oliver Letwin, Han var den som lade fram förslaget om att parlamentet tillfälligt skulle ta över brexitprocessen och hålla de vägledande omröstningarna under onsdagen.

- Jag tror att vi förr eller senare antingen måste få igenom ett avtal eller acceptera att vi måste hitta ett alternativ om vi vill undvika ett utträde utan avtal den 12 april, vilket jag just nu tror är det mest troliga, säger Letwin till BBC Radio.

Om Storbritannien ska hålla en ny folkomröstning i frågan skulle brexit behöva skjutas upp ytterligare i minst några månader. Det är dock oklart om parlamentet skulle gå med på en så lång förlängning, säger Letwin.