Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En valarbetare förbereder det sista inför tisdagens parlamentsval på Grönland.

Grönland går till val

På tisdagen öppnade vallokalerna på Grönland, där sju partier gör upp om regeringsmakten. En av valets hetaste frågor är den om eventuell självständighet från Danmark. Men hur en sådan skulle gå till rent praktiskt är inte klart.

- Jag vill att vi ska bli självständiga en dag men vi måste vara realistiska och ta ett steg i taget, säger den 51-åriga sekreteraren Heidi Møller Isaksen, som inte vill berätta vilket parti hon har röstat på.

Öns omkring 56 000 invånare röstar om vilka som ska representera dem i parlamentet, som består av 31 platser.

Sex av sju partier i valet vill att Grönland ska bli självständigt från Danmark. Men det finns ingen samsyn om när detta ska ske. Dessutom är Grönland i dagsläget beroende av det bidrag på motsvarande 3,7 miljarder kronor som man varje år mottar från Danmark. Pengarna motsvarar runt hälften av Grönlands budget.

Om opinionsmätningarna stämmer ligger det vänsterinriktade Ataqatigiit-partiet bäst till. I en väljarundersökning som publicerades den 20 april fick partiet 31 procent av rösterna, vilket skulle göra det till Grönlands största.

Socialdemokratiska Siumut, som har dominerat den grönländska politiken sedan 1979, fick drygt 27 procent i samma undersökning. Samtidigt angav 25 procent av väljarna att de fortfarande var osäkra.