Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Gömda flicksmycken hittade i nazistiskt förintelseläger

Vid utgrävningar i det forna nazistiska förintelselägret Sobibór i Polen har forskare nu hittat smycken som legat dolda under golvet på lägret. Man tror att dessa tillhörde ett eller flera flickoffer. Nu söker man offrens anhöriga.

– Ett av fynden är ett triangulärt halsband som med största sannolikhet tillhört en flicka från den tyska staden Frankfurt, säger forskare från World Holocaust Memorial Centre Yad Vashem i Israel, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

På en sida av det triangulära halsbandet står frasen ”Mazel Tov” på hebreiska. Det betyder ”lycka till” och används som fras i Israel för att gratulera vid en positiv händelse. Det är dessutom ett datum stämplat på smycket: 3 juli 1929 och ”Frankfurt”.

På den andra sidan av halsbandet finns det en hebreisk bokstav som betyder ”Gud” och tre små Davidsstjärnor.

Kan ha fallit genom hål i brädor

Smyckena har hittats av en internationell grupp forskare från Polen, Israel och Nederländerna. De tror att smyckena har fallit genom hål i brädorna när flickorna släpades till gaskammaren.

– Fyndplatsen var förmodligen den del av förintelselägret där kvinnor och flickor var tvungna att klä av sig och där håret klipptes bort innan man skickades in i gaskammaren. Detta kan ha lett till att en del tillhörigheter fallit under golvet, säger forskare från World Holocaust Memorial Centre Yad Vashem i Israel, rapporterar Ritzau.

På det israeliska forskningscentrumet Yad Vashem tror man att halsbandet förmodligen tillhörde en flicka som hette Karo Cohn.

– Halsbandet påminner om det halsband som den judiska flickan Anne Frank hade, menar forskaren.

Anne Frank dödades i koncentrationslägret Bergen-Belsen i Nazityskland. Hon blev världsberömd genom sin dagbok som har översatts till över 50 språk. I dag är den en av världens mest lästa böcker. Den har dessutom legat till grund för en lång rad pjäser och filmer.