Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Maltesiska specialstyrkor ombord på handelsfartyget som kapats av migranter.

Fyra gripna på kapat migrantfartyg

Fyra män har gripits sedan ett handelsfartyg kapats av migranter som räddats ur Medelhavet. Maltesiska specialstyrkor kunde säkra fartyget och föra det i hamn.

Det var på onsdagen som det Palauflaggade fartyget El Hiblu 1 kapades av migranter, sedan dessa räddats ur Medelhavet utanför Libyens kust. De över 100 migranterna ombord genomförde kapningen sedan de fått veta att de skulle föras tillbaka till Libyen.

Maltesisk militär stoppade fartyget från att ta sig i hamn och specialstyrkor skickades ombord för att säkra fartyget, säger den maltesiska försvarsmakten i ett uttalande.

"Kaptenen upprepade att han inte hade kontroll över fartyget och att ett antal migranter under hot tvingade honom och besättningen att fortsätta mot Malta", står det i uttalandet.

I Valletta grep maltesisk polis fyra män. Resten av migranterna omhändertogs och fördes bort i bussar, enligt vittnen på platsen.

Både Malta och Italien hade meddelat att fartyget inte kommer att få lägga till i deras länder.

Kapningen skedde kort efter att EU fattat beslut att avsluta sin sjöinsats på Medelhavet, det vill säga sätta stopp för de marina enheter som deltar i Operation Sophia.