Internet och sociala medier kommer att förändras i grunden om EU:s upphovsrättsdirektiv går igenom och blir lag i EU-länderna.
Internet och sociala medier kommer att förändras i grunden om EU:s upphovsrättsdirektiv går igenom och blir lag i EU-länderna.

"Fria debatten kan bli förlorare"

En glädjens dag för upphovsrättsinnehavare, men den fria debatten kan bli förlorare. Det anser journalisten Emanuel Karlsten. Mediernas branschorganisation TU välkomnar däremot EU:s nya upphovsrättsdirektiv.

ANNONS
|

Journalisten Emanuel Karlsten har noga följt arbetet med EU:s upphovsrättsdirektiv, som kan vara på väg att gå i mål. Vinnarna är upphovsrättsinnehavarna som har fått ett mandat att kräva att sajter tecknar licensavtal för att publicera upphovsrättsskyddat material.

- Förlorarna är såklart sajterna som nu behöver hitta något sätt, ett filter, för att se till att ingenting som deras användare publicerar innehåller någon typ av bild, text video eller vad det kan vara, som man inte har betalat upphovsrättslicens för.

ANNONS

Filter med begränsningar

Den fria debatten tillhör också förlorarna eftersom automatiska filter är svåra att göra exakta, anser Emanuel Karlsten.

- Säg att man skärmdumpar en artikel från Expressen som man vill kritsera i sociala medier. Då är det svårt för ett filter att hålla isär vad som är legitim kritik, satir, parodi eller ett upphovsrättsbrott.

Det bärande problemet, anser Emanuel Karlsten, är att EU lägger ansvaret för vad som är upphovsrättbrott på privata sajtägare.

- Eftersom det är sajterna som är straffansvariga ifall ett brott begåtts blir det viktigare för dem att fälla än fria eftersom man inte vill sitta med böter.

Internet förändras

Han pekar också på problem för mindre sajter.

- De stora jättarna kanske har råd, men hur ser det ut för en liten sajt som svenska forumet Familjeliv? Kommer de ha råd att implementera filter som säkerställer att inga upphovsrättsskyddade texter eller bilder publiceras?

ANNONS

Sociala medier kommer att bli annorlunda i framtiden, om EU:s upphovsrättsdirektiv går igenom, framhåller han.

- Det är bara att titta på sina egna sociala medier och se hur många som skärmdumpar roliga bilder, kritik eller videoklipp. Och hur annorlunda det kommer att bli när den typen av delningar kanske inte kommer att kunna passera på samma sätt.

TU välkomnar

Jan Fager, jurist på de svenska mediehusens branschorganisation TU, välkomnar överenskommelsen i EU.

- Det är ett positivt steg. Vi får ett investerarskydd i form av en närståenderättighet, en form av utgivarrätt, som gör att vi kan få betalt för det utnyttjande som framför allt nätjättarna har av mediehusens material. En rättighet som värdesätter journalistik, säger han.

Han ser ingen risk att direktivet ska minska spridning av tidningarnas material på nätet.

- Den farhågan är överdriven. Det du och jag delar på våra egna personliga sidor omfattas inte av det här, utan det är framför allt nyhetssidorna som nätjättarna delar.

ANNONS

Tvärtom uppmanar mediehusen privatpersoner att dela material, genom att ha till exempel Facebook- och Twittersymboler på artiklarna, påpekar Jan Fager.

Han tillägger att en hel del fortfarande är oklart. om direktivet antas slutligt. Det gäller till exempel hur det omsätts i lag i EU-länderna och hur olika undantag kommer att tolkas i EU-domstolen.

TT

ANNONS