Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den franske kirurgiprofessorn Laurent Lantieri, som genomförde Jérome Hamons båda ansiktstransplantationer, visar sin patients tre olika ansikten. Jérome Hamon är den förste att genomgå ansiktstransplantation två gånger.

Fransman fick nytt ansikte – för andra gången

Fransmannen Jérome Hamon är den förste i världen att ha fått ett helt nytt ansikte – två gånger.

43-årige Hamon har en neurologisk sjukdom som gör att hans ansikte gradvis deformeras av tumörer.

2010 fick han ett komplett nytt ansikte genom transplantation, inklusive ögonlock och tårkanaler. Den transplantationen gick bra, men i samband med en förkylning förskrevs Hamon ett slags antibiotika som störde läkningsprocessen. 2016 började han visa tecken på transplantatavstötning och hans nya ansikte försämrades.

Förra sommaren lades Hamon in på sjukhus då en ny transplantation bedömdes oundviklig. Och i november var man tvungen att avlägsna ansiktet. Sedan fick han stanna på sjukhus utan ansikte i två månader, tills i januari i år då man hittat en passande donator.

Nu är det tre månader sedan han fick sitt nya ansikte och allt verkar ha gått bra. Den här gången fick han genomgå en särskild blodbehandling före transplantationen för att undvika att kroppen skulle stöta bort det nya ansiktet.

Hans nya ansikte anpassar sig gradvis med hjälp av läkemedel som påverkar immunsystemet och som förhoppningsvis förhindrar att hans kropp avvisar det. Nyligen fick han för fösta gången lämna specialavdelningen på sjukhuset för att besöka sin familj i Bretagne. Och inom några månader spår läkarna att Hamons nya ansikte helt har anpassat sig.

Det har genomförts omkring 40 ansiktstransplantationer i världen sedan den första utfördes på en fransk kvinna 2005.