Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medlemmar i högerorganisationen Azov Civil Corps i Ukraina försöker stoppa ryska medborgare från att rösta på ryska ambassaden i Kiev.

Frankrike: Röster från Krim ogiltiga

Frankrike kommer inte att godkänna den del av det ryska presidentvalet som äger rum på Krimhalvön, meddelar franska utrikesdepartementet som hänvisar till att Krim enligt folkrätten är ukrainskt område.

"Fyra år efter den olagliga annekteringen av Autonoma republiken Krim och (staden) Sevastopol, står Frankrike fast vid att Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inom internationellt erkända gränser ska återupprättas", lyder uttalandet.

Eftersom Ryssland genomför valet även på Krim har Ukrainas inrikesdepartement gjort klart att ryska medborgare i Ukraina inte får delta i valet. Bara diplomater släpps in på Rysslands beskickningar i städerna Kiev, Charkiv, Odessa och Lviv.

Ukrainska nationalistgrupper har också samlats för att hindra ryssar från att rösta.

Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov uppgav ett par dagar före valet att Moskva ignorerat en begäran från Kiev om att inte hålla ett "olagligt" val på Krim.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian åker i nästa vecka till Ukraina för att dryfta läget. I uttalandet från franska UD framhålls att militariseringen av Krimhalvön väcker oro liksom den försämrade situationen för de mänskliga rättigheterna, särskilt för de muslimska tatarerna, som i stor utsträckning har motsatt sig Rysslands annektering av Krim.