Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas. Nu ligger han begravd i ett mausoleum uthugget i bergssidan i Valle de los Caídos. Arkivbild.

Francisco Francos grav flyttas i juni

Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas. Den 10 juni kommer kvarlevorna att grävas upp från dess nuvarande plats, i ett mausoleum uthugget i bergssidan, i Valle de los Caídos och flyttas till en kyrkogård i Mingorrubio.

Beslutet är ett av socialistregeringens sista innan de går till val i april. Regeringen vill i stället upprätta en minnesplats för fascismens offer på platsen där Franco nu ligger begraven.

Francos familj motsätter sig flytten och har överklagat beslutet till landets högsta domstol, men utan gehör.

- Diktatorns familj och de omkring dem har gjort allt i sin makt för att fördröja flytten, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo.

Franco-eran är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, trots att den forne diktatorn har varit död i över 40 år. Åsikterna har varit delade gällande flytten av Francos kvarlevor, både bland befolkningen och partierna.