Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas. Nu ligger han begravd i ett mausoleum uthugget i bergssidan i Valle de los Caídos. Arkivbild.

Francisco Francos grav flyttas i juni

Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas. Den 10 juni kommer kvarlevorna att grävas upp från dess nuvarande plats, i ett mausoleum uthugget i bergssidan, i Valle de los Caídos och flyttas till en kyrkogård i Mingorrubio.

Beslutet är ett av socialistregeringens sista innan de går till val i april. Regeringen vill i stället upprätta en minnesplats för fascismens offer på platsen där Franco nu ligger begraven.

Francos familj motsätter sig flytten och har överklagat beslutet till landets högsta domstol, men utan gehör.

- Diktatorns familj och de omkring dem har gjort allt i sin makt för att fördröja flytten, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo.

Franco-eran är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, trots att den forne diktatorn har varit död i över 40 år. Åsikterna har varit delade gällande flytten av Francos kvarlevor, både bland befolkningen och partierna.