Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild.
Separatistledaren Anatolij Bibilov träffade Rysslands president Vladimir Putin utanför Moskva i november 2017. Arkivbild. Bild: Ivan Sekretarev/AP/TT

Folkomröstning utlyst i Sydossetien

En folkomröstning för att bli en del av Ryssland ska hållas i utbrytarområdet Sydossetien i Georgien. En "historisk strävan" för folket, enligt separatistledaren Anatolij Bibilov.

"Anatolij Bibilov har undertecknat ett dekret för att hålla en folkomröstning i republiken Sydossetien", står det i ett uttalande från Bibilovs kontor.

Folkomröstningen ska hållas den 17 juli.

Ryssland gick i femdagarskriget 2008 in i Georgien och fördrev landets styrkor från Sydossetien och Abchazien. Därefter utropade båda områdena självständighet – något som bara har erkänts av Ryssland och ett fåtal allierade. Ryssland har sedan dess haft militärbaser i områdena och stärkt sitt inflytande.

Georgien har tidigare fördömt en eventuell folkomröstning i Sydossetien som oacceptabel.

Beskedet från Sydossetien kommer samtidigt som kriget rasar i separatistområdena Donetsk och Lugansk i östra Ukraina. Inför invasionen i februari erkände Ryssland de två ukrainska regionerna som självständiga folkrepubliker.