Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israeler tittar på Gazaremsan från gränsen mellan Israel och Gaza.

FN vädjar om bränsle till Gaza

Israel är redo att öppna godsövergången Kerem Shalom till Gazaremsan – om det blir lugnt vid gränsen, säger försvarsminister Avigdor Lieberman med adress till islamiströrelsen Hamas. FN vädjar om klartecken för bränsleleveranser till Gazas sjukhus och vattenrening.

Den palestinska fiskezonen utanför den blockerade enklavens kust, som Israel håller starkt begränsad, skulle också kunna utökas något igen, enligt Lieberman.

Gränsövergången Kerem Shalom, som bara används för gods och är den huvudsakliga varuövergången, ligger vid Gazas södra gräns mot Israel, och vid Israels gräns mot Egypten. Den 9 juli stängde Israel övergången för nästan alla varor. Bara mat och mediciner har släppts igenom den senaste tiden, med bedömningar från fall till fall. Fiskezonen utanför Gazaremsan där Israel tillåter palestinier att fiska minskades också.

Drakar med brandbomber

Åtgärderna var svar på de drakar och ballonger med brandbomber som palestinier i Gaza har skickat in över israeliskt område sedan i april. Då inledde palestinier en protestvåg mot den fortsatta israeliska ockupationen av palestinsk mark, mot Gazablockaden och för palestinska flyktingars rätt att återvända till hemtrakter som ligger i Israel.

FN:s humanitära samordnare i de palestinska områdena Jamie McGoldrick uppmanar nu Israel att lätta på gränsstoppet särskilt för bränsle. Många och långa elvabrott plågar Gazaremsan och bränsle till reservgeneratorer behövs inte minst vid Gazas sjukhus och till produktionen av rent vatten. McGoldrick lyfter i ett uttalande fram de risker som uppstår för nyfödda samt för hjärt- och njurpatienter i Gaza.

Fortsatt blockad

Hamas styr Gazaremsan. I fredags utbröt strider mellan israelisk militär och islamiströrelsen. Sedan i lördags råder dock eldupphör i och omkring Gaza efter medling av Egypten och FN.

På tisdagen kommer Israel, om lugnet bevaras, att låta gränsen vid Kerem Shalom och fiskezonen återgå till de förhållanden som rådde före den 9 juli: det vill säga fortsatt blockad, men inte fullt så sträng som de senaste veckorna.

Sedan protestvågen började i våras har omkring 150 palestinier och en israelisk soldat dödats.