FN:s säkerhetsråd diskuterar Syrien.
FN:s säkerhetsråd diskuterar Syrien.

FN undrar när eldupphör ska genomdrivas

Ryssland ska fortsätta att bekämpa terrorism i Syrien, enligt utrikesminister Sergej Lavrov – medan FN undrar när avtalet om eldupphör ska genomdrivas. Och medan dödandet i östra Ghouta fortsätter manar även EU Ryssland, Turkiet och Iran att respektera resolutionen.

ANNONS
|

Det ryska agerandet i Syrien har väckt stor undran de senaste dagarna. I lördags släppte Moskva igenom en resolution i säkerhetsrådet om ett månadslångt eldupphör. Någon dag senare kom president Putin med en egen variant, fem timmar långa "humanitära pauser" i stridandet mellan klockan 8 och 13 svensk tid varje dag.

Men ingetdera initiativ har kunnat genomföras fullt ut, och Lavrov fortsätter nu att framhålla en brasklapp i säkerhetsrådsbeslutet – att man får fortsätta anfalla för att bekämpa terrorism.

Andra talar om "bra" och "dåliga" terrorister, menar Lavrov.

- Ryssland kommer att fortsätta bekämpa dubbelmoral, till exempel genom att hjälpa den syriska militären att utrota hotet från terroristerna, sade han vid ett möte inom FN:s människorättsorgan HRC.

ANNONS

Förnödenhet väntar

Mötet hölls bara timmar innan säkerhetsrådet på nytt tog upp Syrien, och särskilt det akuta läget i östra Ghouta nära Damaskus. Vid sammanträdet i New York medverkade bland andra FN:s humanitära chef Mark Lowcock.

- När kommer er resolution att implementeras? frågade han medan han spände ögonen i rådets ledamöter, som var helt tysta.

Lowcock säger att 40 lastbilar med förnödenheter stått redo sedan i lördags att köras in i östra Ghouta, men att inga tillstånd givits och att bombningarnas intensitet omöjliggjort transporten.

Före säkerhetsrådsmötet sade Frankrikes ambassadör François Delattre att rebellerna sagt sig vara redo att acceptera vapenvilan, men att regimen inte visat några sådana tecken.

Ryssland och syriska regimen hävdar att rebellerna genom hot att döda dem har stoppat civila från att lämna östra Ghouta.

Brev från EU

Under onsdagens humanitära paus inträffade inga flygangrepp i östra Ghouta. Men före och efter pågick strider mellan rebeller och regimstyrkor i utkanten av området, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Regimen använde också luftangrepp och artilleri efter pausen för att göra mindre framryckningar i östra Ghouta, enligt SOHR – som uppger att 601 civila dödats i området, varav 147 barn, sedan den 18 februari.

ANNONS

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har i ett brev till Lavrov och hans turkiska och iranska kollegor manat dem till att respektera en månadslång vapenvila och att släppa in förnödenheter i östra Ghouta. I brevet, som också gått som kopia till samtliga 28 utrikesministrar i EU samt till FN:s ledning, skriver Mogherini att en vapenvila skulle ge möjlighet till mer framgång för FN-ledda fredssamtal.

EU ska hålla en internationell konferens om Syrien i Bryssel den 24–25 april.

TT-AFP

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika lokala, regionala och globala aktörer blandat sig i kriget, motiverade av egenintressen.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats. Flera försök att sätta stopp för konflikten, bland annat via FN, har misslyckats.

ANNONS