Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreanska ubåtsrobotar på parad i Pyongyang 2017.

FN: Nordkorea skyddar sina kärnvapen

Nordkoreas kärnvapenprogram är intakt och landet arbetar för att dess kärnvapenkapacitet inte ska kunna förstöras av ett militärt anfall. Det framgår av en FN-rapport som presenterats för säkerhetsrådets sanktionskommitté.

Pyongyang "använder civila byggnader, inklusive flygplatser, för montering av robotar samt tester med mål att effektivt förebygga 'halshuggande' anfall", står det i rapporten som i sin slutsats hävdar att överträdelser gör FN:s sanktioner ineffektiva.

Andra överträdelser Nordkorea anklagas för är att landet köper stora mängder olja och bensin, som kommer in i landet via fartyg som fått lasten till sjöss. Värdet av bränslet ska ligga på över 5,7 miljoner dollar, motsvarande 52 miljoner kronor.

Enligt rapporten bryter Nordkorea även mot FN:s sanktioner om vapenhandel genom att försöka sälja militär utrustning till beväpnade grupper och regeringar i Mellanöstern och Afrika, samt lättare vapen till Libyen, Sudan och Huthirebellerna i Jemen.

Rapporten presenteras inför USA:s president Donald Trumps möte med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong Un senare under månaden. De två möttes förra året och då lovade Kim att arbeta för en nedrustning i landet. Trots flera rapporter om att Nordkorea inte hållit sina löften kallade Trump mötet för en fantastisk framgång.