Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Massbegravning av flera av offren för den misstänkta jihadistattack som ägde rum i Borno på lördagen. Enligt FN:s koordinator för humanitära frågor i Nigeria dödades minst 120 människor i attacken.
Massbegravning av flera av offren för den misstänkta jihadistattack som ägde rum i Borno på lördagen. Enligt FN:s koordinator för humanitära frågor i Nigeria dödades minst 120 människor i attacken. Bild: Jossy Ola/AP/TT

FN: Minst 110 döda efter attack i Nigeria

Helgens brutala jihadistattack utanför miljonstaden Maiduguri i nordöstra Nigeria, ledde till att minst 110 människor miste livet, enligt en hög FN-företrädare.

– Minst 110 civila mördades hänsynslöst och många andra skadades i denna attack, säger Edward Kallon, FN:s koordinator för humanitära frågor i Nigeria.

– Jag kräver att förövarna bakom denna avskyvärda och vettlösa handling ställs inför rätta, fortsätter han efter att ha konstaterat att helgens angrepp är den mest våldsamma attack mot oskyldiga och civila hittills i år.

Arbetade på risfält

Kallon säger också att angriparna var beväpnade män som körde motorcyklar och att det finns rapporter om att flera kvinnor kidnappats.

Blodbadet ägde rum i lördags, bland annat i orten Koshoe där angriparna gick till attack mot jordbrukare som arbetade på risfält.

I den närliggande orten Zabarmari begravdes över 40 jordbrukare under söndagen. Runt 30 av offren hade halshuggits av de jihadister som gick till attack.

Delstaten Bornos guvernör Babaganan Umara Zulum deltog i begravningsceremonin och sade då att han befarar att dödssiffran kan stiga eftersom flera personer fortfarande saknas.

Extremiströrelsen Boko Haram

Ingen organisation har tagit på sig dådet, men liknande attacker har tidigare utförts av extremiströrelsen Boko Haram eller av terrorrörelsen IS västafrikanska gren Iswap. Båda organisationerna är aktiva i regionen, där extremister har dödat minst 30 000 människor de senaste tio åren.

President Muhammadu Buhari fördömer dådet.

– Hela landet har skadats av dessa vansinniga mord, sade han i lördags.

Nigeria ligger i Västafrika. Landet har omkring 190 miljoner invånare och är Afrikas folkrikaste land. De tre dominerande folkgrupperna är hausa-fulani, yoruba och igbo. Huvudstad är Abuja.

Landets stora oljetillgångar ger betydande intäkter men i övrigt är Nigeria en traditionell utvecklingsekonomi. Stora delar av befolkningen lever på jordbruk.

I många år har osämja rått mellan det muslimska norra Nigeria och de södra delarna av landet, där flest kristna bor.

1999 gick Nigeria över från militärstyre till civilt.

Källa: Landguiden och Världsbanken