Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis griper en demonstrant i Nicaraguas huvudstad Managua i mars. Arkivbild.

FN: Fler än 60 000 har flytt våld i Nicaragua

Nicaragua upplever en massflykt efter ett år av politisk oro och våldsamheter som kostat fler än 300 människor livet. FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar nu att runt 62 000 människor har flytt landet till följd av oroligheterna, merparten av dem till Costa Rica.

Enligt UNHCR är flykten till grannlandet ofta farlig. Bland de som har flytt finns studenter, oppositionella, journalister, läkare och människorättsförsvarare.

I april i fjol utbröt månadslånga protester mot president Daniel Ortegas styre, och sedan dess har stridigheter blossat upp med jämna mellanrum. Samtal mellan regeringen och oppositionen i syfte att komma till rätta med krisen bröt samman så sent som i förra veckan.

Både USA och EU har hotat Ortegas regering med sanktioner, samtidigt som demonstranterna kräver att alla de som gripits under protesterna släpps fria. Fler än 700 människor ska ha gripits det senaste året, varav merparten fortfarande sitter fängslade. Tidigare i april släpptes dock ett femtiotal.

Oppositionen i Nicaragua anklagar 73-åriga Ortegas regering för att vara korrupt, tyrannisk och inkompetent, och för att styra det fattiga landet med järnhand.