Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i samband med en tyst minut för offren för kärnvapenattacken i Hiroshima för 77 år sedan.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i samband med en tyst minut för offren för kärnvapenattacken i Hiroshima för 77 år sedan. Bild: Kenzaburo Fukuhara/AP/TT

FN-chef varnar på årsdag av Hiroshima-bomb

På 77-årsdagen av atombomben över Hiroshima påminde FN:s generalsekreterare Antonio Guterres om dagens kärnvapenhot, i samband med en minnesceremoni i den japanska staden.

– Mänskligheten leker med ett laddat vapen, sade FN-chefen och upprepade de varningar han utfärdade vid FN:s nedrustningskonferens i New York i början av augusti. Kriser med risk för användande av kärnvapen "sprider sig snabbt", sade Guterres och nämnde oroshärdarna i Ukraina, Mellanöstern och på Koreahalvön.

Rysslands ambassadör var inte inbjuden till ceremonin men besökte Hiroshima på torsdagen för att lägga blommor vid minnesplatsen för attacken.

Omkring 140 000 människor dog när USA bombade Hiroshima den 6 augusti 1945, inklusive de som avled av strålskador efter attacken. Offren hedrades på lördagsmorgonen med en tyst minut vid tidpunkten då bomben fälldes för 77 år sedan, klockan kvart över åtta.