En man som har fått mat från en hjälporganisation i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild
En man som har fått mat från en hjälporganisation i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild

FN: Blockad mot Jemen kan leda till katastrof

Det jemenitiska folket har återigen hamnat i kläm i de regionala stormakternas proxykrig. Om inte Saudiarabien öppnar gränserna väntar en katastrof för de miljoner människor som står på svältens rand i det krisdrabbade landet, varnar FN.

ANNONS
|

På bara en natt har priset på gas som används för att laga mat stigit med 100 procent i Jemen – det land som redan lider av den värsta humanitära krisen i världen, enligt FN. Köerna ringlar långa till bensinstationerna, där priset på bränsle har stigit med 60 procent det senaste dygnet.

Bakom prisökningen finns en blockad mot Jemens gränser som den saudiskledda militäralliansen införde i måndags. Åtgärden är en hämnd för den robot som Huthirebeller avfyrade mot Riyad i helgen och som Saudiarabien har gett sin ärkefiende Iran skulden för. Saudierna säger sig vilja stoppa flödet av vapen från Iran till Huthirebellerna. Teheran förnekar all inblandning.

ANNONS

"Katastrofalt"

Som vanligt är det civilbefolkningen som drabbas hårdast av storpolitikens konsekvenser. Blockaden har stoppat inflödet av humanitära förnödenheter och innebär ytterligare ett hot mot de omkring sju miljoner människor som står inför svältliknande förhållanden.

- Om dessa kanaler, dessa livlinor, inte hålls öppna är det katastrofalt för människor som redan befinner sig i det som vi kallar världens värsta humanitära kris, säger Jens Laerke, talesperson för FN-organet Ocha, enligt nyhetsbyrån AFP.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppmanar Saudiarabien att öppna samtliga gränser, för att kunna distribuera livsnödvändiga matleveranser, medicinsk utrustning och annan nödhjälp till Jemen, skriver Reuters.

"Troligen krigsbrott"

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att roboten troligtvis var ett krigsbrott, men att det inte motiverar att Saudiarabien förvärrar den humanitära katastrofen genom att ytterligare begränsa tillgången till landet.

Den saudiskledda militäralliansen har sagt att hjälparbetare och humanitära leveranser ska kunna fortsätta att ta sig in i Jemen, men FN säger att man inte fick tillstånd för två hjälpflyg som var planerade att flyga in i måndags. Även en leverans med klortabletter, i syfte att rena vatten och förhindra spridning av kolera, har stoppats vid landets norra gräns, enligt ICRC. Organisationen fruktar nu att en leverans med insulin som är på väg till Jemen nu också kan komma att hindras.

ANNONS
TT

Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Ali Abdullah Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, tog med hjälp av Saleh kontroll över huvudstaden Sanaa 2014.

En militärallians ledd av Saudiarabien inledde den 26 mars 2015 flyganfall mot rebellerna, som de hävdar får stöd från ärkefienden Iran. Det sunnimuslimska Saudiarabien stödjer president Abd Rabbu Mansur Hadi, som har drivits bort från Jemens huvudstad Sanaa av de shiamuslimska Huthirebellerna.

ANNONS