Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Människor firar premiärminister Robert Ficos avgång som utlöstes av journalistmordet i Slovakien. Arkivbild.

Flera uppges ha gripits för journalistmord

Polisen har gripit flera personer för mordet på den grävande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova, rapporterar medier i Slovakien. Familjens advokat bekräftar uppgifterna.

På polisens Facebook-sida heter det att man gripit personer misstänkta för ett våldsbrott, och att husrannsakningar har gjorts. Polisen nämner dock inte vad det gäller, och vill inte heller ge kommentarer.

Kuciaks advokat bekräftar att gripandena har kopplingar med morden. Advokaten tillägger att han har informerats av åklagarna, och att han är övertygad om att de gripna kommer att häktas.

I landets södra delar

"Tidigt i morse grep polisen misstänkta i det överlagda mordet på Ján Kuciak och Martina Kusnirova", skriver advokaten Daniel Lipsic på Facebook.

Enligt obekräftade uppgifter i lokala medier rör det sig om åtta personer som har gripits. Räderna har gjorts i landets södra delar, rapporterar SME och Aktuality.sk där Kuciak arbetat.

Kuciak, som rapporterat om politisk korruption i landet, hittades skjuten till döds tillsammans med sin fästmö i parets hem utanför Bratislava i februari.

Sju personer som funnits med i Kuciaks granskning greps en kort tid efter morden, men släpptes i brist på bevis.

Grävande journalistik

Morden chockade landet och tiotusentals personer har demonstrerat med krav på att myndigheter vidtar åtgärder mot den utbredda korruptionen. Enligt polisen mördades Kuciak med största sannolikhet på grund av sin grävande journalistik, som resulterade i en artikel som beskrev kopplingar mellan italiensk maffia och högt uppsatta slovakiska politiker.

Pressen gjorde att premiärminister Robert Fico, inrikesminister Robert Kalinak och polischef Tibor Gaspar avgick.