Antti Rinne är ordförande i finländska Socialdemokraterna. Arkivbild.
Antti Rinne är ordförande i finländska Socialdemokraterna. Arkivbild.

Finska Socialdemokraterna starka i opinionen

Med bara fem veckor kvar till riksdagsvalet i Finland fortsätter segertåget för Socialdemokraterna (SDP) i opinionen. Centerpartiet (C) och konservativa Samlingspartiet (Saml) ser ut att få slåss om andraplatsen, visar en opinionsundersökning som etermediebolaget Yle står bakom.

ANNONS
|

I undersökningen har 2905 personer intervjuats. SDP får 21,3 procent – plus 1,2 procentenheter från månaden före. Partiledaren Antti Rinne har varit sjukfrånvarande men det har inte påverkat mycket.

- Intressant är att stödet för SDP har varit ganska stabilt under hela mätperioden, men alldeles på slutet när Antti Rinne återvänt till politiken var stödet som lägst. Jag skulle inte dra några stora slutsatser men en liten vändning kan man se, säger Tuomo Turja, forskningschef vid undersökningsföretaget Taloustutkimus, till Yle.

ANNONS

Sannf får 13,3 procent, plus 1,3 procentenheter. Enligt Tuomo Turja har gamla tveksamma väljare börjat återvända till Sannf – och det är C och Saml som får betala priset.

Saml tappar 1,1 procentenheter till 16,2 procent. Orsaken anses vara att partiet velat i fråga om hur krisen i åldringsvården ska lösas.

Även C, som liksom Saml är ett av de nuvarande regeringspartierna, går back – med 1,5 procentenheter till 14,1 procent.

- Centerns skuta läcker i alla riktningar just nu, säger Turja.

TT

ANNONS