FBI uppger att Kina har en favorit i det amerikanska presidentvalet. På bilden FBI:s högkvarter i Washington. Arkivbild.
FBI uppger att Kina har en favorit i det amerikanska presidentvalet. På bilden FBI:s högkvarter i Washington. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

FBI: Kina har favorit i presidentvalet

Kina försöker påverka utgången av det amerikanska presidentvalet, enligt FBI. Men säkerhetsorganet vill inte säga vilken kandidat Peking föredrar.

ANNONS

Kina arbetar på bred front för att påverka samhället och politiken i USA, inklusive det stundande presidentvalet i november, enligt FBI.

FBI-chefen Christopher Wray påpekar att hotet finns "året runt, hela tiden".

– Så det är inte ett hot specifikt riktat mot valet, säger Wray och fortsätter:

– Men det har verkligen konsekvenser för valet.

Han fortsätter:

– Kinas fientliga kampanj för att skaffa sig inflytande riktar sig mot vår politik, våra ståndpunkter, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Det är i själva verket mer av ett året runt, hela tiden-hot. Men det har definitivt konsekvenser och de har definitivt önskemål för utgången.

ANNONS

FBI säger dock inte vem som är Pekings favorit – den nuvarande presidenten Donald Trump eller Demokratiska partiets utmanare Joe Biden.

Efter förra presidentvalet, 2016, slog amerikanska underrättelsetjänster fast att Ryssland försökt påverka processen med målsättningen att få Trump vald.

Ivar Andersen/TT

ANNONS