Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polisen har sprängt en liga i Eritrea som tillverkade falsk honung. Honungen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Falsk honung och livsfarlig läsk i beslag

Läsk med potenshöjande läkemedel i Zimbabwe. Hembränt i Ryssland. Och falsk honung i Eritrea. Det är några av beslagen i en global insats mot matfusk som koordinerats av Interpol.

Inte mindre än 16 tusen ton mat och 33 miljoner liter dryck till ett samlat värde av en dryg miljard kronor. Det beslagtogs mellan december 2018 och april 2019 i en internationell insats koordinerad av den internationella polisorganisationen Interpol och den europeiska systerorganisationen Europol.

Totalt greps 672 personer i 78 länder. Samtliga misstänks ha profiterat på olika former av matfusk. Bland annat konfiskerades ost och kyckling med manipulerade bäst före-datum, kött som förvarats under osanitära förhållanden samt produkter som avsiktligt felmärkts som ekologiska.

I Ryssland beslagtogs 4 200 liter vodka när en hembränningsfabrik stängdes ned. I Zimbabwe tog myndigheter hand om 14 000 liter läsk innehållande höga halter av läkemedel mot erektil dysfunktion, vilket enligt Interpol kan orsaka livsfara för ovetande konsumenter.

- Volymen på beslagen bekräftar att matfusk påverkar alla typer av produkter och alla regioner i världen, säger Jari Liukku, chef vid Europols enhet för grov och organiserad brottslighet.