Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har saknats i tio veckor och misstänks vara kidnappad. Bilden är odaterad och gavs ut av polisen på onsdagens presskonferens.

Försvunna kvinnans familj vill ha livstecken

Tio mycket krävande veckor. Så beskriver familjen till den norska kvinna som tros ha kidnappats tiden sedan hon försvann. Nu hoppas de komma i kontakt med gärningsmännen för att få ett livstecken.

- Det är ingen tvekan om att familjen upplever bortförandet av Anne-Elisabeth som en grym och omänsklig handling, säger advokat Svein Holden vid en presskonferens.

- Det är fortsatt otroligt krävande och utmattande att vara i en så oviss situation.

Den 68-åriga kvinnan, som är gift med en av Norges rikaste män, miljardären Tom Hagen, sågs senast vid liv den 31 oktober. Sedan dess har ingenting hörts från henne. Polisen utgår ifrån teorin att hon blivit bortförd från sitt hem mot sin vilja av flera gärningsmän – som agerat på ett sätt som tyder på professionalitet.

Krav om lösesumma har kommit och motivet bedöms vara ekonomiskt.

- Det är ett mycket svårt fall och det har vår högsta prioritet, sade Tommy Brøske vid norska polisen under en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Hoppas på tips

Spår har säkrats under utredningen, men ännu finns ingen misstänkt. Polisen har arbetat i tysthet med fallet. Men på onsdagen – tio veckor efter det att Anne-Elisabeth Falkevik Hagen försvann – valde man till slut att gå ut offentligt.

- Vi hoppas och tror att det kan leda till att vi får information från allmänheten och andra, sade Brøske.

Enligt norska VG handlar kraven om nio miljoner euro (motsvarande 92 miljoner svenska kronor) i lösesumma som ska betalas ut i den digitala valutan monero.

- Allvarliga hot har framförts om vad som sker med henne om kraven inte tillmötesgås, sade Tommy Brøske.

Trots det har polisen rått familjen att inte infria kraven, ett råd som man hittills bestämt sig för att följa.

- Det är klart att den bedömningen har varit väldigt svår, säger Svein Holden, som betonar att familjen har förtroende för polisens utredningsarbete.

"Redo för process"

Polisen bekräftar att man haft en begränsad kontakt med de förmodade kidnapparna, via en digital plattform, men vill inte gå in på närmare detaljer.

Familjen vänder sig, via advokat Svein Holden, direkt till gärningsmännen.

- De önskar att få en bekräftelse på att hon mår bra, att hon är vid liv, säger Holden.

- Om man får det är familjen inställd på att inleda en process för att få hem henne på ett tryggt sätt.

På frågan om det kan innebära betalning av lösesumma upprepar Holden sitt budskap:

- Det jag säger är att man är förberedd på att gå in i en process med motparten.

Dödshot

Enligt tidningen VG hittades ett skriftligt meddelade på dålig norska i kvinnans hus i Fjellhamar nära Oslo efter det att hon försvunnit. I meddelandet framförs kravet om lösesumman – samt ett hot om att hon kommer att dödas om polisen kontaktas, skriver VG. För att inte bli upptäckt ska polisen ha använt sig av falskskyltade bilar när de kört till huset för att säkra spår.

Förutom den norska polisen är Interpol och Europol inkopplade i fallet. Också den nationella polisgrupp som förhandlar om gisslan är involverad.

Tommy Brøske konstaterar att polisen inte vet var Falkevik Hagen hålls fången.

- Det kan vara såväl innanför som utanför Norges gränser.