Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En stillbild från videon som släpptes på måndagen sägs visa IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Första videon på fem år med IS högste ledare

Terrorrörelsen IS har publicerat en video med dess högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Om filmklippet är autentiskt är det första gången på fem år som IS-ledaren framträder i en video.

Den 18 minuter långa inspelningen har publicerats av ett av IS propagandaorgan. Filmklippet framställs som inspelat i närtid och al-Baghdadi konstaterar bland annat att striden om al-Baghuz – den sista ort som IS kontrollerade i Syrien – är över. Den kurdiska SDF-alliansen utropade seger där för en dryg månad sedan.

I en sekvens, där al-Baghdadi inte syns i bild, kommenterar rösten som tillskrivs honom terrorattackerna på Sri Lanka den 21 april, där över 250 människor dödades. Dåden beskrivs som "en hämnd för bröderna i al-Baghuz".

Mannen som utpekas som IS-ledaren säger vidare att IS kommer att fortsätta kampen för att utkräva hämnd för dödade IS-medlemmar.

Första på fem år

Om filmklippet är autentiskt och nyinspelat så är det första gången på fem år som IS-ledaren ger sig till känna på rörliga bilder. Flera ljudinspelningar har släppts under åren, senast i augusti förra året.

I det nya klippet sitter han i skräddarställning på en dyna och talar med tre män vars ansikten har censurerats.

Det USA-baserade övervakningsorganet Site och den irakiske IS-experten Hisham al-Hashem bedömer att det verkligen är al-Baghdadi som syns på videon. Den USA-ledda alliansen som bekämpat IS i Syrien och Irak arbetar fortfarande med att få äktheten i klippet bekräftat, enligt AFP.

Låg profil

Abu Bakr al-Baghdadi utropade IS "kalifat" i Mellanöstern år 2014 och hade som mest kontroll över totalt sju miljoner människor i områden i Syrien och Irak. Han har hållit sig undan offentligheten och det har flera gånger under åren kommit uppgifter om att han dödats.

Det har rått delade meningar om vart den diabetessjuke terrorledaren har tagit sin tillflykt sedan rörelsen fördrivits från de områden den kontrollerat, och det har återigen spekulerats i huruvida han fortfarande är i livet.

Källor i regionen och underrättelsetjänster i väst tror att al-Baghdadis grepp om IS har försvagats i takt med att rörelsen drivits på defensiven. Vissa underrättelsekällor hävdar att han flydde al-Baghuz i januari i år, efter en eldstrid mellan olika fraktioner inom IS, rapporterar The Guardian.

USA har utfäst en belöning om 25 miljoner dollar till den som kan ge tips som leder till att IS-ledaren grips.