Lou-Seal kanske var på jakt efter säl(l)skap på Penquite Road i Launcestonförorten Newstead.
Lou-Seal kanske var på jakt efter säl(l)skap på Penquite Road i Launcestonförorten Newstead.

Förort fick säl(l)synt julbesök

Lite fågelskit på motorhuven, eller kanske en katt på biltaket. Visst. Men en 200 kilo tung säl? På annandagen blev det verklighet i en tasmansk förort – fem mil från havet.

ANNONS
|

William Gregory, som befann sig i huset intill den nu något tillknycklade bilen, beskriver det rätt väl.

- Vi steg upp och där satt en stor säl på biltaket, vilket definitivt inte är vad du förväntar dig på annandag jul, säger han till australiska ABC News.

Den sällsynta besökaren, som tidigt på annandagens morgon traskade in på Penquite Road i Launcestonförorten Newstead, fick snabbt namnet Lou-Seal av polisen.

ANNONS

Lou-Seal, en australisk pälssäl, tog sig upp på en parkerad bil och hoppade sedan vidare till nästa fordon.

- Den utförde en spektakulär manöver där den gled ned på den första bilens baksida och hoppade upp på den andra bilens motorhuv, säger William Gregory.

Biologen Rachel Alderman säger sig inte vara jätteförvånad över Lou-Seals besök i inlandet, sett till det stora antalet australiska pälssälar på Tasmanien.

- Vid den här tiden på året är det inte ovanligt att hitta pälssälar på konstiga platser, säger hon till ABC News.

Till slut kunde Lou-Seal sövas och transporteras från Penquite Road. Han sover nu bedövningsruset av sig, och kommer så småningom att släppas ut på en strand.

Fakta: Australisk pälssäl

Den afro-australiska pälssälen (arctocephalus pusillus) är en art med två erkända underarter, varav den australiska (arctocephalus pusillus doriferus) är en. Hanarna kan bli över två meter långa och väga mellan 190 och 280 kilo. Honorna är mindre och lättare, 1,2–1,8 meter respektive 36–110 kilo.

Källa: Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och Michigans universitet

ANNONS