Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansk polis under oroligheterna i Köpenhamn i söndags.

Förlängt demonstrationsförbud för politiker

Polisen i Köpenhamn förbjuder den främlingsfientliga politikern Rasmus Paludan att demonstrera i staden fram till 23 april. Tidigare under tisdagen utfärdade även Köpenhamns Vestegns polis ett dygnslångt demonstrationsförbud för politikerns parti.

Polisen har utfärdat förbudet efter att ha hittat en handgranat på Blågårds Plats på Nørrebro. Dansk polis har rätt att flytta eller stoppa en demonstration för att upprätthålla den offentliga ordningen.

- Situationen har eskalerat. Vi tycker inte att ett kortvarigt förbud var tillräckligt för att säkra den offentliga ordningen, säger chefpolitiinspektör Jørgen Skov till Ritzau.

I söndags bröt oroligheter ut när Paludan demonstrerade på Nørrebro. Enligt polisen blev han attackerad av motdemonstranter. Bråk utbröt och spreds på flera håll i staden och i stadsdelen Christiania använde polisen tårgas när flera personer satte eld på barrikader. Sammanlagt greps 23 personer.

Efter demonstrationsförbudet i Köpenhamn hade Paludan på tisdag eftermiddag flyttat sin demonstration till Lyngby norr om Köpenhamn.

Efter demonstrationsförbuden kräver Dansk Folkparti att justitieministern redogör för läget.

- Jag vill förvissa mig om att inte våldförbrytare, de som startar bränder och liknande får definiera graden av yttrandefrihet, säger ordföranden Kristian Thulesen Dahl.

Hittills i år har Rasmus Paludan hållit 18 demonstrationer. Under förra året höll han 53 demonstrationer i olika delar av landet – mer än en i veckan.