Kongolesiska regeringssoldater i den oroliga provinsen Nordkivu, där en rad milisgrupper sprider död och skräck. Arkivbild.
Kongolesiska regeringssoldater i den oroliga provinsen Nordkivu, där en rad milisgrupper sprider död och skräck. Arkivbild. Bild: Joseph Kay/AP/TT

Får livstids fängelse för massvåldtäkter

ANNONS

En före detta milisledare i Kongo-Kinshasa döms till livstids fängelse för en rad krigsbrott, som mord och uppmärksammade massvåldtäkter.

Rättegången mot Ntabo Ntaberi Sheka, som åtalades för mord, våldtäkt, sexuellt slaveri och för att ha använt sig av barnsoldater, har pågått i två år. FN-representanten Leila Zerrougui i Kongo-Kinshasa välkomnar domen, som hon anser bevisar att "straffrihet inte är ofrånkomligt" i landet.

Sheka grundade NDC-milisen som verkat i den oroliga provinsen Nordkivu. Han har hävdat att syftet med NDC varit att bekämpa rwandiska huturebeller.

En arresteringsorder utfärdades för Sheka 2011. Det skedde efter en rad attacker sommaren 2010 då NDC och två andra milisgrupper våldtog nästan 400 människor i 13 byar. Han överlämnade sig till FN:s fredsbevarande styrkor 2017 och ställdes senare inför rätta tillsammans med två andra misstänkta krigsförbrytare, varav en dömdes till livstids fängelse och den andra friades.

ANNONS
ANNONS