Den tidigare Interpolchefen Meng Hongwei, fotad i Singapore 2017.
Den tidigare Interpolchefen Meng Hongwei, fotad i Singapore 2017. Bild: Wong Maye-E/AP/TT

Fängelsestraff för tidigare Interpolchef

Den före detta kinesiske Interpolchefen Meng Hongwei har dömts till 13,5 års fängelse för mutbrott. Han försvann i samband med en resa till Peking 2018 och greps kort därefter.

ANNONS

Meng Hongwei erkänner sig skyldig till mutbrott efter att bland annat anklagats för att ha tagit emot drygt 20 miljoner kronor i mutor. Det ångerfulla erkännandet är dock omtvistat, då framtvingade erkännanden inte är ovanliga i Kina.

Rätten i Tianjin påstår att delar av de stulna pengarna inte går att finna och meddelar samtidigt att Meng Hongwei inte kommer att överklaga domen.

Meng blev det internationella polisorganet Interpols chef 2016 och var den första kinesen på den posten. Hans försvinnande från huvudkontoret i Frankrike skakade myndigheten som tillsatte sydkoreanen Kim Jong-yang som hans efterträdare.

Mengs hustru Grace, som är rädd att hennes döttrar ska kidnappas om de återvänder till Kina, har fått asyl i Frankrike. Hon har hela tiden hävdat att anklagelserna mot hennes man är politiska.

ANNONS

I över 40 år var Meng Hongwei uppskattad inom den kinesiska regeringen och har innehaft flera höga poster. Han är en av flera hundra beslutsfattare som anses ha blivit föremål för president Xi Jinpings hårdföra antikorruptionskampanj.

Under rättegången som hölls i juni förra året dömdes Meng Hongwei att betala tre miljoner kronor i skadestånd.

ANNONS