Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guillaume Soro dömdes i sin frånvaro. Arkivbild.
Guillaume Soro dömdes i sin frånvaro. Arkivbild. Bild: Sunday Alamba/AP/TT

Fängelse för Elfenbenskustens tidigare ledare

Elfenbenskustens tidigare premiärminister Guillaume Soro, tillika tidigare rebelledare, har dömts till livstids fängelse för anklagelser att han planerat att störta regeringen i slutet av 2019.

Domstolen beslutade även att hans tillgångar ska beslagtas, samt att hans rörelse ska upplösas eftersom den gjort sig skyldig till "upproriska handlingar".

Dessutom döms två personer som står nära Guillaume Soro till fängelse i 20 år vardera, och ytterligare tre personer döms till 17 månaders fängelse för att ha stört den allmänna ordningen.

Den 49-årige Soro befinner sig i exil och deltog inte i rättegången.

"Den här rättegången visar ännu en gång på korruptionen inom det ivorianska domstolsväsendet och dess överlagda underkastelse till de styrandes diktat", säger Soro i ett uttalande.

Soro planerade att återvända till Elfenbenskusten i december 2019 för att ställa upp i valet nästkommande år, men ställde in sitt besök sedan säkerhetsstyrkor stormat partihögkvarteret i landets största stad Abidjan.

I fjol dömdes han till 20 års fängelse för anklagelser om att han stulit offentliga medel, anklagelser som han nekar till.