Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det högerextrema partiet Vox ger stöd till ett högerskifte i spanska Andalusien. Arkivbild på partiledningen från valdagen den 2 december.

Extremparti ordnar maktskifte i Andalusien

Oppositionen tar makten i sydspanska Andalusien efter 36 års vänsterstyre. Detta efter en överenskommelse med det högerextrema partiet Vox, som kom till förhandlingsbordet med krav om abort, migration och tjurfäktning.

En dryg månad efter regionvalet har Vox bestämt sig för att släppa fram den borgerliga oppositionen, rapporterar bland andra El País och El Mundo.

Socialdemokratiska PSOE har styrt Andalusien i 36 år, nästan alla mandatperioder efter diktatorn Francisco Francos fall, men i valet den 2 december tappade partiet flera mandat. Konservativa Partido Popular och mittenhögerpartiet Ciudadanos fick dock ingen egen majoritet, vilket fordrade någon form av uppgörelse med Vox, som gjorde ett succéval.

Historiska minnesplatser

Det högerextrema partiet lade då fram en kravlista med 19 villkor för sitt stöd – bland annat att lagar om våld mot kvinnor i hemmet, främjande av jämställdhet och stöd till kvinnorättsorganisationer skulle rivas upp, då partiet anser dessa vara diskriminerande. Dessutom ville man att 52 000 migranter som kommit till Spanien på olaglig väg skulle deporteras.

Dessa och flera andra krav har Vox dock fått backa från. I den slutgiltiga överenskommelsen har Partido Popular bland annat gått med på att revidera en lag om historiska minnesplatser, som gör det möjligt för städer att ta bort till exempel statyer och gatunamn med kopplingar till fascisttiden och Franco, samt att stödja tjurfäktning.

Partierna har också enats om vad som beskrivs som en plan för familjerådgivning. Där ska det läggas upp en "plan" för adoption i Andalusien och det ska instiftas ett system där kvinnor med oönskade graviditeter ska erbjudas stöd och alternativ.

Första sedan Franco

Mer liberala Ciudadanos ingår inte i överenskommelsen med Vox, utan har ingått en separat överenskommelse om en koalition. Det nyvalda regionparlamentet kommer att rösta in det nya styret den 16 januari.

Vox bildades vid årsskiftet 2013–2014 och dess framgångar i det andalusiska valet innebar att ett högerextremt parti fick politiskt mandat i Spanien för första gången sedan Spanien blev en demokrati år 1975.

Inför valet tog partiet sikte på den spanska centralregeringens något öppnare migrationspolitik, samt vad man anser vara en slapp hantering av separatisterna i Katalonien. Det regionala resultatet tros därför kunna ge indikationer inför ett år där Spanien går till kommunala, regionala och – om premiärminister Pedro Sánchez och PSOE:s sköra regeringsbildning inte håller – ett möjligt nyval.