Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump hotar att införa handelstullar mot Mexiko om inte landet hindrar migranter från att nå USA.

Expert: Tullhot försök att prata invandring

President Donald Trumps hot om höjda tullar mot Mexiko kommer när kampanjerna för nästa års val är i startgroparna. Han försöker sätta sina kärnväljares viktigaste fråga på dagordningen, tror Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

- Immigrationsfrågan är central för Donald Trump. Den är en viktig del i hans tilltal och han har byggt mycket av sin karriär på det, säger Blanck.

Den amerikanske presidenten hade på förhand aviserat att han skulle presentera stora nyheter om situationen vid gränsen till Mexiko.

Hotet innebär att tullar på till en början 5 procent på alla mexikanska varor införs om inte Mexiko hindrar migranter från att ta sig till den amerikanska gränsen.

"Stor roll"

Beskedet följde på nyheten om att över 1 000 migranter frihetsberövats av amerikansk gränspolis – den största gruppen som tagit sig över gränsen vid ett och samma tillfälle sedan oktober i fjol, enligt amerikanska myndigheter.

Hittills har däremot Donald Trumps försök att begränsa invandringen till USA inte varit så framgångsrika, enligt Dag Blanck. Löftet om en mur längs gränsen har inte infriats och inför återvalskampanjen, som ännu inte presenterats, måste han visa upp resultat.

- Den här frågan kommer att spela stor roll i en presidentkampanj och det här är ett sätt att lyfta fram den, säger Dag Blanck.

Inte godkänt

Hotet om tullar kan också få konsekvenser för det omförhandlade Nafta-avtalet, som ingåtts mellan flera nordamerikanska länder. Avtalet har skrivits under av parterna men ännu inte godkänts av den amerikanska kongressen.

- Det kan bli problem att försöka få igenom ett frihandelsavtal samtidigt som man hotar om att införa handelstullar, säger Dag Blanck.