Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet. Arkivbild.

Expert: Kan ta år innan Madsen förstår

Peter Madsen lider sannolikt av en sexuell avvikelse. Den behandling som ska minska risken för att han återfaller i brott bygger mycket på hur motiverad han själv är.

ANNONS
|

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord och sexualbrott. Om domen står sig i högre instans kan 47-åringen behöva genomgå behandling.

Niklas Långström har länge forskat kring vålds- och sexualbrottslighet och han tycker att utfallet är intressant. Men om Madsen är mottaglig för vård återstår att se.

- Återfallsförebyggande psykologisk behandling för dem som begår allvarliga sexualbrott eller våldsbrott bygger på att man har ett minimum av egen motivation. Och det är ofta en utmaning i början av en behandling, säger Niklas Långström.

ANNONS

Finns ingen väg ut

Peter Madsen lider sannolikt av en sexuell avvikelse, och måste inse vad han ställt till med för både samhället, anhöriga, offer och sig själv, enligt Långström.

- Förövaren måste tycka att något i behandlingen är meningsfullt, att kanske förbättra sin känslomässiga stabilitet och impulskontroll.

- Det kan ta många månader, till och med år, innan man förlikat sig med att ”nu är jag dömd för det här”.

Då handlar det inte om att jobba med "psykologisk första hjälpen", utan med tankesätt och sexuella tändningsmönster, säger han.

- Men det förutsätter att man åtminstone för sig själv erkänner att man går i gång på en stark sammanblandning av sex och våld, och gör man inte det då kan man förstås inte börja med det.

ANNONS

Få möta andra förövare

- Det är inte så att man behandlas i tio år i sträck utan det kan handla om ett antal år där man kan göra omtag också lite beroende på vad klienten själv är beredd att berätta.

En arbetsform är att få möta ett mindre antal andra förövare i grupp.

- Man får ofta en bra dynamik och då kan förövarna utmana varandra i positiv bemärkelse. "Jag hör vad du sitter och jiddrar om där, men det är ju inte sant", vilket kan vara lättare än om en välutbildad psykolog i 40-årsåldern säger det.

Svårt att se effekt

Niklas Långström berättar att inom svensk kriminalvård finns grupprogram som ligger på runt 150 till 200 timmar per person, effektiv tid, med även uppgifter utanför terapirummet som ska fyllas i. Då är sittningarna runt två timmar åt gången.

- Fokus är hela tiden på att jobba med de riskfaktorer som orsakar återfall i brott. Det är inte ”Hur känns det för dig, är det inte jobbigt att hamna på kåken?”

ANNONS

Eftersom ett litet antal personer begår sexuellt motiverat dödligt våld är det dock svårt att veta om behandlingsprogrammen är effektiva, eftersom forskare har svårt att följa upp och det dröjer lång tid innan personen kommer ut. Om domen står sig kan det för Madsen innebära om 20–25 år.

- Peter Madsen kommer inte bli frigiven förrän han utgör en lägre risk, säger Niklas Långström.

TT

ANNONS