USA:s president Donald Trump gick väldigt fort fram när Nordkorea öppnade upp för förhandlingar om landets kärnenergiprogram, alldeles för fort, enligt Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet.
USA:s president Donald Trump gick väldigt fort fram när Nordkorea öppnade upp för förhandlingar om landets kärnenergiprogram, alldeles för fort, enligt Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet.

Expert: Dålig förståelse bakom inställt möte

Bristande förståelse för vad Nordkorea är ute efter och kan acceptera ligger bakom att toppmötet mellan USA och Nordkorea ställdes in, enligt Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet. Sydkorea och Kina har nu en nyckelroll för att kontakterna ska återupptas, anser han.

ANNONS
|

Att mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ställdes in kom inte som någon överraskning, enligt Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och forskningsrådgivare vid Utrikespolitiska institutet.

- Det har funnits en grundläggande väldigt stor skillnad i hur de här båda staterna ser på nästa steg i processen och det har avslöjats de senaste dagarna, säger han.

ANNONS

Gick för fort

Amerikanerna gick väldigt fort fram när Nordkorea öppnade upp för förhandlingar om landets kärnenergiprogram, alldeles för fort, enligt Hallenberg. Nordkorea ansåg sig också ha en förhandlingsposition som inte överensstämde med USA:s syn.

- Kim Jong-Un kände sig mer eller mindre likvärdig med Trump. Han hade strategiska kärnvapen vid årsskiftet och såg det i stort sett som ett möte mellan två likar, vilket amerikanerna inte ens varit i närheten av att föreställa sig.

Den ogenomtänkta diplomatin förstärktes också av tuffa utspel från USA:s vicepresident Mike Pence och Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, anser Hallenberg.

Återuppta samtalen

Sydkorea men även Kina har viktiga roller för att kontakten med Nordkorea nu ska återupptas. Sydkorea har visat att de vill ha närmare relationer med sin granne i norr, ha ett ekonomiskt utbyte och fred på den koreanska halvön.

- Sydkorea har gett vissa signaler att de är beredda att göra vissa eftergifter för att fortsätta en process som de anser är politiskt och diplomatiskt på rätt väg. En del av de förbindelserna kan fortsätta även utan amerikanerna, men det finns begränsningar om inte amerikanerna är med på att förbättra relationerna med Nordkorea, säger Hallenberg.

ANNONS
TT

ANNONS